Kako zablistati na maturskoj večeri?

Razgovarali smo sa stručnjacima iz različitih oblasti stila na temu kako odabrati adekvatnu garderobu i frizuru i zablistati.

(old_image)
Mima Miković

“Matursko veče je trenutak prelaska devojčice u princezu - uzbuđenje u spremanju za to veče je deo sećanja koji se pamti ceo život. Kakvu haljinu odabrati, boju, materijal, model? Mini ili dugačku balsku haljinu, cipele ili sandale, samo su neki od malih slatkih problema. Biranje haljine i šminke se prilagođava karakteru osobe i njenom stilu: bitno je da ga poznajete i znate kako da iznesete odabrani komad”, kaže Mima Miković, prvi srpski stilista i imidž-konsultant.

Međutim, ponuda koja se može naći i nije baš optimalna.

“Izbor maturskih haljina u Srbiji se, na žalost, godinama ne menja. Nametnut je trend koji se naziva 'elegancijom': obilje neizbežne crne boje, predimenzionirani cvetni aranžmani (ruže i orhideje), na haljinama tašnama, cipelama, pa čak i u kosi, ogromne krinoline i šlepovi kojima bi možda pozavidela Marija Antoaneta u trenucima pijanstva...", kaže Ines Klara, model i modni stručnjak.

(old_image)
Ines Klara

"Da ne budem shvaćena pogrešno, obožavam crnu boju, ali kada to ne podrazumeva crnu satensku haljinu kombinovanu ca crnim čipkanim rukavicama bez prstiju, crnim biserima oko vrata i crnim cipelama sa crnom mašnicom uz naravno, crni lakovani pojas oko struka. Dakle, crno je cool, cvetno je cool, krinolina je cool, ali kada je to umereno, a ne prenaglašeno kao u većini slučajeva. Takođe, devojke, obucite se u skladu sa svojom konstitucijom, često haljina bude savršena, ali na pogrešnom telu i De La Renta deluje jeftino. Ukoliko ste buce, obavezno izbegavajte saten i sjajne materijale, a ako ste mršavice, pokazite svetu svoje tanke noge u kratkim, lepršavim haljinama koje će vam vizuelno stvoriti obline”, dodaje Ines Klara.

Kada je glavni problem – haljina rešen, sledeći korak je izbor cipela.

“Po savetima stučnjaka, uvek se opredelite za obuću koja je udobna. Nijedna cipela iz izloga ne može pokazati pravi efekat, ako je niste već obuvali. Pokušajte da jedan dan prohodate ili „razgazite“ da vas iste ne bi ostavile na cedilu – u tom slučaju morate ili da se izujete ili da imate rezervni par starih, dobrih i udobnih cipelica", kaže Mima Miković i dodaje da je "neka skuplja varijanta je po difoltu uvek udobna i bolji izbor".

"Za one dame (čitaj roditelje) sa plićim džepovima, odlučite se za laganiju obuću koju možete nositi i posle maturske večeri. Važno je da bude udobna i obavezno vaš broj ili za pola broja veći", ističe Mima Miković.

Takođe, Mima Miković savetuje i trendseterke:

- Ako ste trendseterka, onda se odlučite za šik varijantu. Ovakve devojke, zbog lepote mogu da istrpe i bolne momente kada im cipela napravi žuljeve. Ipak pokušajte to da izbegnete kako u maturskom albumu na poslednjoj fotki ne bi bile bose nažuljene noge koje se odmaraju na stolici.

"Ako ste sportski tip, nikada ne kupujte prvi put cipelu na štiklu. Ako se ipak odlučite, budite spremne da ponesete u tašni rezervni par baletanki”, dodaje Mima Miković.

Nakon haljine i cipelica, sledeći zadatak je frizura. Evo šta savetuje Zoran Čumura, poznati beogradski frizer...

(old_image)
Zoran Čumura

“Frizure za koje se devojke odlučuju mi se uglavnom ne dopadaju, jer su preozbiljne za njihove godine. Najčešća greška je sam odabir frizure: videvši da je nešto aktuelno, odlučuju se za frizure koje se ne slažu uz njihov oblik glave i crte lica. Vrlo je bitan i kvalitet kose, jer slabije teksture ne mogu da podrže neke zahtevnije frizure", jasan je Čumura i dodaje:

- Pošto devojke žele da izgledaju spektakularno za matursko veče, uvek sam za neku šik varijantu, što ne znači da na dan mature treba da se ošišaju i ofarbaju tako da promene lični opis.

"Pravila su vrlo jednostavna: ako je haljina svedena, frizura I nakit mogu biti raskošni, opet, ako je haljina naglašena, kosa treba da bude mirnija; uz dekoltirane haljine uvek lepše ide podignuta kosa. Uglavnom, ne zaboravite zlatno pravilo stila: uvek je bolje manje nego previše", savetuje Čumura.

I na kraju, kako zablistati, biti najzapaženija, odnosno, zvezda maturske večeri?

“San svake devojke je da bude zvezda maturske večeri, ali dosta njih se zanese i onda, zaista bude zvezda, ali...ne na način na koji se nadala. Ukoliko niste vešte u kombinovanju boja i stilova, opredelite se za svedenu eleganciju i forme i boje koje provereno znate da vam pristaju, uz neki upečatljiv detalj koji će vas izdvojiti iz mase. To može da bude torbica zanimljivog oblika, neuobičajen nakit ili moj omiljeni izbor, cipele sa vrtoglavom štiklom u nekoj vrištecoj boji", kaže Ines Klara i ističe za kraj:

- Kraljica mature nema najskuplju haljinu, nije provodila dane, sate i mesece u solarijumu i kod kozmetičara, niti je dala tri prosečne plate na cipele. To mogu da budu samo prateći efekti uz devojku koja je na matursko vece ušetala samouvereno, samosvesno, sa velikim osmehom na licu i harizmom koja obara sa nogu. I naravno, željom da se dobro provede, jer ipak je to noć koja se pamti celog života.

Pogledajte još