41. Pjer 2008.

Konkurs za karikature "Pjer" koji su još 1967. godine pokrenule „Večernje novosti“ i kao idejni tvorac karikaturista i slikar Dragan Savić, a krivac što je ova dobra ideja sprovedena u delo bio je Slobodan Glumac... i evo 41. put se odigrava pred našim očima. Pun humora, kao kritike, ismejavanja kao zasmejavanja, ali i kao duhovno- likovna disciplina stojeći čvrsto iza stava da je smeh smrtno ozbiljna stvar, (pre nego, nadam se, da je smrt neozbiljno smešna stvar) .

Izložba karikatura koje su prošle strogo žiriranje - 178 autora je poslalo 786 radova, od kojih je odabrano 121,  a nagrađeno četiri, svečano je otvorena uz dodelu nagrada u prepunoj, Galeriji Progres u ponedeljak, 1. decembra, u organizaciji "Večernjih novosti". To se desilo pre nestrpljivo očekivanog koktela koji je bio najlepši deo večeri. Rekao sam najlepši, a ne najsmešniji. 

Pre i posle, zvaničnog, svečanog, svečarskog otvaranja, i pre i za vreme koktela za publiku je finu muzičku podlogu sa lepom i prijatnom atmosferom stvarao je fantastični Duo Moderato svojom prefinjenom i plemenitom muzikom.

I izložba traje do, to jest ima da traje do sledećeg "Pjera" na razne načine i na raznim mestima, ali u Galeriji Progres je otvorena do 8. decembra iste, to jest ove 2008. godine.

Boda Ninković, glumac, moglo bi se reći komičar, nisam valjda rekao komičan, zabavljao nas je otkrivajući nagrađene radove redom i komentarišući ih - šta je karikaturista hteo da kaže, a šta još i kako možemo mi sami da tumačimo i protumačimo. 

Boda i predsednik žirija Špiro Radulović dodelili su sledeće nagrade: Prva nagrada Muhamedu Đerleku, Druga nagrada Goranu Ćeličaninu, Treća nagrada Savi Babiću i Nagrada za portret Slaviši Ševrtu, neću da spominjem da su osim plaketa i diploma nagrađeni dobili i novčane iznose os 150, 100, 50 i 30.000 dinara (da ne prebacijem u evre, dinar je jači i stabilniji, i zvanična valuta, a evro će i onalo da propadne) tako da ozbiljno razmišljam da krenem da se bavim karikaturom, za početak nije loše što svi iz mog okruženja kažu da sam jako smešan.

Setih se u ovom momentu malo eto i velikog Pjera Križanića, pa se pitam da li se sada grohotom smeje ili prevrće i znoji od muke, ili i jedno i drugo, ili ni jedno ni drugo, nego nešto treće, a šta to? Pa ništa, ako dođete na izložbu sigurno će vam biti bar malo jasnije o čemu se sve u svemu u stvari radi, ako baš i ne, sigurno ćete se bar malo nasmejati, drugima, pa i sebi. Samo nemojte meni,  jar ja sam bio na izložbi i dovoljno sam se smejao i sebi i drugima, i ne treba mi više smeha, dobio sam svoju dozu, bar do sledećeg "Pjera". 

I, hvala, ne znam zašto havala, ali meni je smešno da kažem hvala, a kao što reče neki tamo "dobar" karikaturista: Nije smešno kad je smešno, nego je smešno kad je meni smešno!?!?!? A ja kažem nije kraj kad je kraj, već je kraj kad ja kažem da je kraj... i još da dodam samo nije kraj kad je smešno, već je smešno kad je kraj... i još samo... hteo sam da kažem... ali ja volim da pričam... čekajte da kažem... ali...

Tekst izkarikirao: Dragan Kljajić Gagi
Fotokarikature: Marko Risović Rile

Pogledajte još