Novo o "Drugu Crnom u NOB-u"

Od producenata najgledanijeg domaćeg filma u 2007. godini “Crni Gruja i kamen mudrosti”, kuća "BS Group" i "Intermedia Network", krajem januara stiže novi projekat: “Drug Crni u NOB-u”

Grujin "naslednik" u Drugom svetskom ratu biće film i TV serija od 15 epizoda za koje scenario i režiju potpisuje Rade Marković. Glavni junaci ove "ratne komedije" su potomci slavnih predaka iz vremena Prvog srpskog ustanka i ilegalci u narodnooslobodilačkoj borbi u okupiranom Beogradu. Kao i pre, Gruja je zamišljen kao urnebesna parodija na istorijske ličnosti i događaje, koja će funkcionisati po principu namerne sličnosti sa dnevnim dešavanjima iz javnog života. 

Sinopsis filma i serije

April 1941. Srbija je porobljena i rasparčana. U trenutku kada su joj "silom oduzete teritorije", kada joj je flagrantno ugrožšen "teritorijalni integritet i suverenitet", kada Evropa pod dominacijom Nemačke "uvodi na silu svoja pravila u Srbiju", u Beogradu se rađa pokret otpora. Hm, zvuči poznato?!

Rodoljubi različitih shvatanja o borbi za dobrobit naroda pokušaće da okupatoru pomrse račune. Pored nacionalizma, patriotizma i komunizma pojaviće se i ideje o ličnoj koristi i bogaćenju. To je milje u kome će biti smešteni potomci dobro poznatih likova iz prethodnih serijala o Crnom Gruji. 

U prve četiri epizode videćemo kako će se tri glavna lika - Grujić, Brale i Če - uspostaviti kao ilegalna diverzantsko-obaveštajna grupa u srcu Beograda, infiltrirati u strukture kvislinškog policijskog aparata, i rešiti sudbinu Drugog svetskog rata, a da ni sami neće biti svesni toga. Ovo je ujedno i priča filma "Drug Crni u NOB-u". 

Ostalih jedanaest epizoda serije baviće se: značajem mode u pokretu otpora, požrtvovanošću u izvršenju nemogućih zadataka, smicalicama između vrhovnog partizanskog komandanta i vođe ilegalne grupe, značajem kulture u okolnostima okupacije, opasnostima i rizicima koje život diverzanta i ilegalca nosi sa sobom, momentima opuštanja prilikom proslave Nove 1942. godine, dešifrovanjem važne tajne poruke, humanizmom među huljama, ratnim dejstvima i neizvesnošću borbe između zaraćenih snaga, fantastičnim zapletima i prizorima, kao i patriotskim osećanjima. 

Tu su naravno i večna domaća pitanja... Ko su patriote, a ko izdajnici? Ko nas vodi napred, a ko vuče nazad? Šta nas deli, a šta spaja? 

Zvezde NOB-a

Ovoga puta, "Grujine zvezde" su: Života Grujić (Nenad Jezdić), potomak čuvenog Crnog Gruje iz Prvog srpskog ustanka; Brale Kalabić (Boris Milivojević), simpatizer četničkog pokreta; Veselin Čegović Če (Marinko Madžgalj), crnogorski kadar oduševljen idejom komunizma; drug Tetak (Nikola Kojo), vrhovni komandant partizanskog pokreta, sa svojim pratiljama, partizankama Leposavom (Nela Mihajlović) i Rozalijom (Lena Bogdanović); Druzilka Doktorović (Dušanka Stojanović Gild), doktorka i simpatizer partizanskog pokreta; major Gestapoa Krigermajster (Dragan Vujić Vujke); partizanski komesar Uča (Slobodan Boda Ninković). (old_image)

Naravno, tu su i Adolf Hitler, britanski tajni agent Džejms Bold i muftija Halid Mulamehmedhasanefendijaomerpašašehović (sve tri uloge igra Dragan Jovanović). 

Takođe, u filmu će specijalni gosti biti voditelj Igor Brakus, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, voditelj Ognjen Amidžić i Rene Bitorajac iz serije "Bitange i princeze". Tu su i Raul Alberto Dias iz benda "So Sab"i i bubnjar Dragoljub Đuričić.

Reditelj o drugu Crnom

Film i TV serija "Drug Crni u NOB-u" trebalo bi, kao i prethodni serijali, da bude štivo za zabavu, smeh, parodiranje nacionalne istorije i nacionalnog mentaliteta, u novom istorijskom miljeu - objašnjava scenarista i reditelj Rade Marković, koji je i sam glumac (ali, ne radi se o Radetu Markoviću, zvezdi brojnih filmova i pozorišnih predstava, već mlađem Radetu Markoviću, članu "Kuguarasa").

U ovoj seriji svi likovi su simpatični negativci. Pozitivaca gotovo da i nema. Po meni, najveća vrednost dosadašnjih projekata o Crnom Gruji bio je baš bezobrazluk da se demistifikuju i isparodiraju naše naravi i "važne ličnosti" iz nacionalne istorije koja je uvek opterećena raznim predubeđenjima. Veličina jedne nacije može se meriti i odvažnošću da se prema sopstvenoj istoriji odnosi ležerno, neopterećeno i mangupski, što nije čest slučaj. Za mene je “Drug Crni u NOB-u” prilika da se dobro zabavimo i pogledamo neke blesave priče u miljeu NOB-a, koji nam je do sada uvek bio serviran na jedan te isti način. Došlo je vreme da taj način malo promenimo - otkriva nam Marković šta da očekujemo od nove "Grujine priče".

Premijera filma "Drug Crni u NOB-u" zakazana 29. januar, a do taga pogledajte najnovije kadrove iz ove komedije.

Pogledajte još