Poljski zvaničnici ogorčeni blagim kaznama

VARSSAVA, 14. juna 2012. (Beta) - Poljski zvaničnici kritikovali su u četvrtak blage kazne koje su sudovi po ubrzanom postupku izrekli fudbalskim huliganima za njihovo divljanje po Varšavi, tuče i napade na policiju tokom i pre utkamice Rusija - Poljska na Evropskom prvenstvu 12. juna.

U sredu je sud u Varšavi kaznio sedmoricu od 184 uhapšena huligana a medju njima samo dvojicu zatvorom, jednog na pet meseci, drugog na tri, dok su ostali prošli sa uslovnim kaznama zatvora ili novčanim kaznama od svega 125 evra.

Policija je u četvrtak sudu u Varšavi uputila optužnice za još 125 huligana, kazao je portparol prestoničke policije Maćej Kračinjski.

Zbog smešno malih kazni ogorčeno su protestovali i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc i ministarka sporta Joana Muha i ministar pravde Jaroslav Govin.

"Opasnost koje izazivaju huliganski izgredi je veoma visoka i zato te izgrede treba surovo kažnjavati", kazala je gradonačelnica Varšave.

Poljski ministar pravde naglasio je da zatvor ne bi bila surova već pravedna kazna za onog ko, recimo, tuče do besvesti mirnog navijača.

Pogledajte još