Češka preko Poljske do četvrtfinala

Jedini gol na meču postigao je Petr Jiraček u 72. minutu.

U četvrtfinale se iz Grupe A plasirala i reprezentacija Grčke, koja je pobedila Rusiju sa 1:0 i zauzela prvo mesto.

POGLEDAJ VIDEO: Češka - Poljska 1:0

Poljska, koja sa Ukrajinom organizuje ovo Evropsko prvenstvo, u prvom je poluvremenu bila bolja i stvorila veliki broj šansi, međutim, nijednu nije uspela da iskoristi.

Domaćin je najbolju priliku imao u 10. minutu kada je Jakub Blaščikovski dugom loptom u prazan prostor proigrao napadača Roberta Levandovskog, koji je šutirao levom nogom pored gola.

Česi su do pobedonosnog gola došli posle velike greške Poljaka, kada je Rafal Muravski izgubio loptu na protivničkoj polovini, a Milan Baroš krenuo u kontranapad, "vukao" loptu da šesnaesterca Poljaka, dodao do Jiračeka, koji je odličnim drublingom izbacio Marcina Vasilevskog i šutem sa 12 metara savladao golmana Titona.

Česi su neposredno pre vodećeg gola imali i najveću šansu na utakmici, kada je posle centaršuta Jaroslava Plašila sa leve strane Tomaš Sivok ostao sam na četiri metra, ali ga je lopta pogodila u glavu i otišla pravo u Titona koji je uz mnogo sreće odbranio.

Selektor Poljske Francišek Smuda odmah posle vodećeg gola Čeha zamenio je dva vezna fudbalera sa napadačima, ali mu to nije pomoglo, pošto njegova ekipa do kraja utakmice nije uspela da napravi nijednu ozbiljniju šansu.

Poljacima je za plasman bila potrebna pobeda, a veliku priliku da izjednače na 1:1 imali su u četvrtom minutu sudijske nadoknade vremena, kada je Blaščikovski šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je jedan odbrambeni igrač Češke glavom blokirao udarac.

Česi su Grupu A završili na prvom mestu sa šest bodova, ispred Grčke i Rusije koje imaju po četiri, dok je Poljska na poslednjem mestu sa dva boda.

Beta

Pogledajte još