Kandidat Muslimanskog bratstva proglasio pobedu

KAIRO, 18. jun 2012. (Beta-AFP-AP) - Izborni štab islamističkog Muslimanskog bratstva proglasio je u ponedeljak pobedu svog kandidata Mohameda Morsija na predsedničkim izborima u Egiptu, ali tu pobedu je odmah osporio njegov najveći rival Ahmad Šafik, bivši premijer iz doba vladavine Hosnija Mubaraka.

"Doktor Mohamed Morsi je prvi predsednik republike koga je izabrao narod", saopštila je Partija slobode i pravde što je političko krilo Muslimanskog bratstva na čijem je čelu Morsi.

Šef njegovog izbornog štaba Ahmad Abdelati izjavio je novinarima da je Morsi osvojio 52,5 odsto glasova dok je za njegovog rivala Ahmada Šafika glasalo 47,5 odsto birača. To su rezultati na osnovu prebrojavanja glasova sa 98 odsto biračkih mesta.

Te informacije je odmah odbacio izborni štab Ahmeda Šafika, penzionisanog generala vojske koja drži svu vlast u Egiptu u poslednjih godinu dana.

"U potpunosti odbacujemo" te informacije, izjavio je šef izbornog Šafikovog štaba Mahmud Barakeh dodajući da je "iznenadjen bizarnim ponašanjem (suparničkog tabora) koji se sastoji u tome da se izvrću izborni rezultati".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.