Osudjeni policajci iz Belog Manastira

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - Četvorica bivših policajaca SUP-a Beli Manastir proglašena su u utorak krivim i osudjena pred odeljenjem Višeg suda za ratne zločine u Beogradu na zatvorske kazne zbog ubistva najmanje šest hrvatskih civila u Hrvatskoj 1991. godine.

Zoran Vukšić osudjen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora a Velimir Bertić na godinu i po.

Sudija Dragan Mirković rekao je da je sud utvrdio da su optuženi od avgusta 1991. do kraja te godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protivzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje i nečovečno postupanje.

Osudjeni su za ubistvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana porodice Čičak i ubistvo nenaoružanog starca Ive Maleke.

Sud je utvrdio da su optuženi civile tukli pendrekom, terali ih da pevaju četničke pesme, pretili im da će ih "operisati nožem", izbijali im zube, terali ih da se medjusobno tuku i gurali im pištolj u usta.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije taj krivični predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u gonjenju učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Pogledajte još