Disko se vratio sa Bobanom

Disko se vratio? Pre će biti da nije ni nestajao, samo se na razne načine trasformisao u modernije „mutante“, da bi nam ga, u izvornom obliku, ponovo doneo onaj od koga se to i očekivalo – Boban Petrović.

Nekrunisani kralj beogradskih noći sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih bio je u tom periodu sinonim za disko zvuk na ovim prostorima, ali i za fenomenalan provod, žurku za pamćenje. Pevao je, što sa grupom „Zdravo“, što solo, o vremenskim (ne)prilikama (ko se još ne seća zarazne „Meteorolozi, meteorologija...“), đuskanju, jednom u kupatilu... Sve je to objedinio danas, više od dve decenije kasnije ponovo objavljujući kultni album „Žur“ – sada obogaćen bonus pesmama i multimedijalnim sadržajem, i ne samo to.

Reizdanje je doživeo i njegov kultni roman „Rokanje“ – knjiga sa autobiografskom osnovom koja, kako kaže Boban, predstavlja samo kap u moru svega što se dešavalo čoveku koji već duže vreme živi telom na relaciji London – Njujork – Marbelja, ali srcem uvek u Beogradu.

Nije Boban želeo da pravi pompeznu promociju novog „Žura“ i „Rokanja“. Odabrao je intiman ambijent knjižare „Akademija“ gde su se neznani poštovaoci njegovog dela spontano mešali sa poznatim ličnostima, uglavnom njegovim „prvoborcima“ sa početka osamdesetih.

Uželeli su se starog druga i kolege, između ostalih, nekadašnji "idoli" i „dobrovoljni pevači“ Srđan Šaper i Nebojša Krstić. I Delča je došao da pozdravi čoveka kome bi u ličnoj karti moglo da piše „svet“. Upravo u takvom društvu Boban je pokazao da je šmeker starog kova. Nijednog trenutka nije zanemario brojne fanove raznih generacija koji su došli da bi im potpisao CD ili knjigu. Strpljivo je, sa smeškom, proćaskao sa svakim od njih, a čim je gužva počela da jenjava, odvojio je vreme za posetioce našeg portala.

Pričao je Boban o muzici nekad i sad, o najlepšem delu svog života, o duhu koji još uvek tinja...Ne propustite da sve to pročitate kod nas uskoro u rubrici Dlanom o dlan, jer čovek koji je toliko toga proživeo i doživeo – itekako ima šta da kaže.

Milan Ćunković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još