Čovek-reklama zarađuje pola miliona dolara

0

Amerikanac Džejson Sedler zarađuje oko pola miliona dolara godišnje i to tako što ga plaćaju da nosi majice sa reklamnim porukama.

On je 2008. osnovao sajt iwearyourshirt.com i već je u prvoj godini poslovanja zaradio impresivnih 70 hiljada dolara.

Od tada do danas, posao je rastao do nivoa da danas zarada iznosi čitavih 500 hiljada dolara godišnje, a “zaposlio” je još četvoro “profesionalnih nosača majica”.

Klijenti su mu kompanije kao što su “Arizona Tea”, “Starbucks”, “Pizza Hut”, “Nissan” i “Lucky Brand”. Sedler ih reklamira tako što nosi majice sa njihovim brendom, snima se i fotografiše i to sve kači na društvene mreže.

On objašnjava da na početku nije imao nikakvo slično iskustvo, ali da se odlučio da uđe u posao jer su troškovi bili minimalni a društvene mreže pružale priliku da se dođe do publike. “Ošišao sam se i za 100 dolara kupio kameru”, kaže o počecima svog biznisa.

Sedlerov model koji je privukao klijente je bio jednostavan – naplaćivao je reklamiranje na majicama koje je nosio po sistemu kalendara, odnosno prvi januar bi koštao jedan dolar, a 31. decembar 365 dolara. Za samo šest meseci, rasprodao je čitavu godinu unapred.

Zato je zaposlio još četvoro ljudi koji godišnje zarađuju 25-30 hiljada dolara uz bonuse, kao i službeni kompjuter i opremu za snimanje.

Nakon toga je duplirao cene, a sada je promenio poslovni model i kompanijama nudi pakete za oglašavanje. Kaže i da nikada nije imao biznis plan jer da jeste – “verovatno bi propao”.

On, inače, ima preko 1.300 prijatelja na Facebooku i 21.000 pratilaca na Twitteru.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.