Odbojkašice najbolja reprezentacija u Srbiji za 2008.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije iz godine u godinu niže uspehe, a potvrda za dobar rad stigla je i ove godine, pošto su plave devojke izabrane za najbolju reprezentaciju u Srbiji, u izboru Olimpijskog komiteta. Ovo priznanje uručeno im je treću godinu za redom. Ivana Đerisilo je u ime tima primila nagradu od predsednika komiteta Ivana Ćurkovića:

Ovo je zaista laskavo priznanje koje donosi i obećanja sa naše strane za sva naredna takmičenja. Moramo u budućnosti još više da radimo i da se sa prvenstava vraćamo sa podignutim glavama i osmesima. Nadam se da ćemo već u narednoj godini obradovati javnost još nekim medaljama“.

Selektor tima, Zoran Terzić, podseća koliki je upeh postignut i gde smo bili sa ženskom odbojkom pre samo nekiliko godina:

Ovo što smo uradili je veliki uspeh i o ovome niko nije mogao da sanja pre nekoliko godina. Mislim da je sada ženksa odbojkaška reprezentacija postala jedan jak brend, koji ostvaruje možda i najbolje ekipne rezultate u zemlji. Jedan od naših ciljeva je bio da napravimo tako nešto, uspeli smo u tome i zadovoljstvo je sada ogromno. Ovaj uspeh je vezan za sve igračice, trenere i ostale odbojkaške radnike u našoj zemlji“.

O potencijalu za budućnost Terzić dodaje:

Ovo definitivno nije kraj i ova generacija je i zbog godina i zbog želje koja postoji ima još mnogo da pokaže. Ubeđen sam da će narednih nekoliko godina biti još uspešnije, nego prethodne 3-4“.

Generalni sekretar odbojkaškog saveza, Slobodan Milošević, o uspehu dama kaže:

Nije lako u jednoj sportskoj naciji, kakva Srbija jeste, tri puta uzastopno uzimati takvo priznanje. Ovo je kao neki mali jubilej, ali verujem da će sada nagrada bito još više, a to je ujedno i moja poruka devojkama“.

Ministarka za sport i omladinu, Snežana Lakićević Stojačić ističe da je priznanje potpuno zasluženo:

Nije ovo odluka koju je posebno trebalo razmatrati. Mi imamo kriterijume i po svim parametrima one su najbolja ekipa u Srbiji za 2008. godinu. Ostaje žal za plasmanom u ½ finale na Olimpijadi, ali biti među šest ekipa je ogroman uspeh. Ljudi čak i ne shvataju šta znači uopšte stići do tog takmičenja. Treba reći da smo mi jedina zemlja u Evropi koja je imala i muški i ženski tim u prvih šest. Nadam se da će ovo i dalje biti uzlazna putanja, sve do 2012. kada će većina njih biti u najboljim odbojkaškim godinama. Tada ćemo, sigurno, moći da se nadamo i nekoj medalji. Važno je da su oni optimisti, a i mi sa njima. Ono što bih još rekla je da sada mnogo devojčica igra odbojku i imaju želju da budu i lepe i pametne i uspešne, kao ove devojke koje su nas predstavljale u Pekingu“.

Ženski tim će u 2009. igrati po prvi put u evropskoj CEV ligi, u grupi A sa selekcijama Grčke, Bugarske i Španije. Ovo takmičenje će u svom premijernom izdanju brojati osam reprezentacija, podeljenih u dve grupe. U grupi B će igrati: Francuska, Turska, Rumunija i Velika Britanija.

Takmičenje počinje 22. maja, a finalni turnir će se održati od 3. do 5. jula u Bukureštu.

Katarina Stojković
22.12. 2008.

Pogledajte još