Tržište rada daleko od škole

Dramatične promene privredne strukture, uključujući i tržište rada, očekuju Srbiju u narednom periodu, što je i zacrtano novom Strategijom razvoja do 2012. godine. Zacrtana stopa privrednog rasta iznosi, u proseku, sedam odsto godišnje, produktivnost treba da poraste za 40 odsto, dok bi se istovremeno otvorilo oko 140 hiljada novih radnih mesta − istakao je dr Jurij Bajec, stručnjak Ekonomskog instituta u Beogradu i član stručnog tima za izradu ovog razvojnog dokumenta.

Bajec je tokom finalne konferencije, na kojoj je prezentovan projekt o obrazovanju za potrebe privrede u organizaciji EI i italijanske agencije „Agora,“ istakao da će do tada bukvalno nestati oko 600 hiljada radnih mesta zbog promene svojinske strukture i nestanka društvene svojine. Diirektna posledica biće povećanje broja radnika u privatnom sektoru sa sadašnjih 950 hiljada na milion i 770 hiljada zaposlenih. Logično je očekivati da takav tempo treba da podrži i reforma sistema obrazovanja, jer je sada samo 25 odsto obrazovane mlade populacije upotrebljivo na tržištu rada, oko 20 odsto napušta zemlju, a za čak 55 odsto neophodno je osposobljavanje, ističe Bajec.

Pomoćnik ministra prosvete i sporta, Bogoljub Lazarević, rekao je da je stopa nezaposlenosti mladih 44 odsto ( najviša u Evropi, gde je prosek 17 odsto), te da će Vlada 11. jula razmatrati Strategiju obrazovanja u srednjim školama. Dugoročni cilj je da se mreža škola racionalizuje, a sada rigidni nastavni programi usklade s razvojem. Jadranka Dimov, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje konstatovala je da 550 hiljada srednjoškolaca čeka posao, što govori da su škole agensi nezaposlenosti, jer uglavnom produkuju kadrove koji ne mogu da se zaposle. Od 620 hiljada traženih radnih mesta lane je popunjeno 490 hiljada, jer poslodavci i preduzetnici iskazuju potrebe za onima koje imaju više veština, odnosno preduzetničkih znanja. S druge strane retke su firme, poput „Delte“ koje su spremne da ulože u obuku kadrova, a sistem permanentnog obrazovanja odraslih je tek u povojima.

U okviru Zavoda za unapređenje obrazovanja sprovodi se 36 pilot programa u 130 srednjih škola, što uključuje potrebne profile, a u saradnji s preduzećima sprovode se nove obuke za pivare, zlatare i montere suve gradnje, koje stipendira „Knauf“. Metodologija o profilu kadrova usklađenih s privredom primenjena je u Italiji od 2000. do 2006. godine i to po regijama i daje odlične rezultate, iako je 80−ih godina vladao haos, rekao je Ðulijano Rošiljani, te preporučio da se prvo donese usklađeni nacionalni plan obrazovanja i zapošljavanja, sa kvalitetno urađenim analizama. (“Pregled”)

Pogledajte još