Neprihvatljiva naknada na muzički dinar

BEOGRAD, 2. jula 2012. (Beta) - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozvala je u ponedeljak Organizaciju muzičkih autora Srbije Sokoj da bez odlaganja napravi novi obračun naknada za korišćenje muzičkih dela, takozvani muzički dinar.

Ta asocijacija saopštila je da ne može da pozove radio i TV stanice da prihvate obračune naknada koji im se dostavljaju ovih dana i zatražila od Sokoja da uvaži popuste o kojima su postignuti dogovori.

Kako se u saopštenju navodi, na adrese radio i TV stanica u Srbiji poslate su profakture sa "astronomskim" obračunom naknada za korišćenje muzičkih dela, po tarifi objavljenoj u Službenom glasniku prošle godine, bez popusta o kojima se poslednjih meseci pregovaralo.

U saopštenju se navodi da je ANEM predložio 6. juna Sokoju model za izmirenja duga od početka godine, kao i mehanizam obračuna popusta za uredno dostavljanje spiskova emitovanih dela do najavljenog puštanja u rad Sokojeve on-line aplikacije za popunjavanje muzičkih "košuljica".

"Sokoj gotovo mesec dana odlaže bilo kakav konkretan odgovor, pravdajući to službenim putevima i godišnjim odmorima, a na kraju stanicama šalje i profakture sa punim iznosima naknada obračunatim bez ikakvih popusta, čak i onih koje je sam Sokoj predlagao", piše u saopštenju.

Pogledajte još