Održan prijem povodom Dana samoodbrambenih snaga Japana

BEOGRAD, 3. jula 2012. (Beta) - U rezidenciji japanskog ambasadora u Beogradu, u utorak je održan prijem povodom Dana samoodbrambenih snaga Japana, ustanovljenog 1954. godine.

Prijemu je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i predstavnici diplomatskog kora i brojne domaće zvanice.

Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog Nikolićevog prisustva i zahvalio svima prisutnima na dolasku na prijem povodom 58 godine donošenja zakona o samoodbrambenim snagama kojim je osnovana savremena japanska vojska.

Vojna politika Japana zasniva se isključivo na samoodbrani, bez mogućnosti intervencije u drugim zemljama, kao i kontroli uvoza oružja i odbacivanju svakog vida nuklearnog naoružanja.

Cunozaki je rekao da su Japan i Srbija oduvek imali dobru saradnju i izrazio nadu da će Srbija sa novom vladom nastaviti sa reformama, kretanjem ka Evropskoj uniji i stabilnošću u regionu.

Tomislav Nikolić je ambasadoru i japanskom narodu čestitao ovaj praznik, ocenivši da su Japan i Srbija uvek dobro saradjivali. On je izrazio želju za mirom, kao i da "sve vojske sveta budu samoodbrambene".

On je ambasadoru, čiji je, kako kaže, dugogodišnji prijatelj, kao i čitavom japanskom narodu, poželeo nastavak oporavka od cunamija koji ih je prošle godine zadesio, označivši ga kao veliku nesreću.

Pogledajte još