Sastanak Nikolića i Gordona

BEOGRAD - Sastanku kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića prisustvuju i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, i Nikolićev savetnik Marko Đurić.

Stejt department je objavio da će Gordon pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.

Gordon će se, prema najavama, tokom dana sastati i sa mandatarom za sastav nove vlade,
liderom socijalista Ivicom Dačićem, a sinoć je razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

Posle sastanka, koji je održan u sedištu demokrata u Beogradu, nije bilo saopštenja, niti izjava za medije.

Na nedavno održanom samitu u Dubrovniku Gordon je poručio da podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo, a SAD mogu i hoće da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava - kako je kazao - ilegalne bezbednosne i sudske strukture na severu Kosova i obezbedi potpunu slobodu kretanja za sve.

Gordon je dodao da SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će, javlja Tanjug, kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama. Iz Stejt departmenta je saopšteno da će posetiti i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

Pogledajte još