Nikolić: Nikad više predsednik u Prištini

Predsednik Srbije istakao je da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privreme institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast, i koje su granice iza kojih država može da stane.

"Mislim da više nikada neću biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je predsednik u izjavi novinarima. u Zrenjaninu.

Predsednik Srbije smatra da je potrebno postići konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.


"Treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Sbri većina, četiri opštine na severu , i šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, pod kojima ne", rekao je Tomislav Nikolić a prenose elektronski mediji.

Treba utvrditi, dodao je predsednik Srbije "da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i pozicije, jer tek tada možemo da budemo snažni".

Postoji stalno u vazduhu zahtev da Srbija uspostavi dobre odnose sa 'susednom državom' Kosovom, rakao je predsednik.

Želja onih koji su priznali nezavisnost je da ta nezavisnost bude potpuna, ukazao je Nikolić, dodajući da je "želja nas koji to ne prihvatamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari".

Pogledajte još