Srbi sa severa Kosova traže zaštitu UN

ZVEČAN, 12. jula 2012. (Beta) - Predsednik Opštine Zvečan na severu Kosova Dragiša Milović, pozvao je u četvrtak UN da zaštite kosovske Srbe i ocenio da oni nemaju elementarnu bezbednost kao ni prava koja im garantuju Povelja UN i Rezolucija 1244 UN o Kosovu.

"Poručujemo UNMIK-u i generalnom sekretaru SB UN Ban Ki Munu, da su Srbi na Kosovu i Metohiji bez ikakve zaštite, prepušteni sami sebi, bez prava koje im garantuju Povelja i Rezolucija SB UN", rekao je Milović na proslavi 21. godišnjice postojanja Opštine Zvečan.

Na svečanoj sednici Milović je naveo da je poslednja godina bila izuzetno teška i da su gradjani "preživeli brojne jednostrane nasilne akcije, provokacije i pritiske albanskih ekstremista, privremenih institucija iz Prištine, kao i onih koji ih podržavaju".

"Cilj je bio da se slomi otpor Srba na severu Kosova i Metohije i nastavi sa zaokruživanjem takozvane države Kosovo", rekao je on.

Milović je ocenio da se nad kosovskim Srbima stalno vrši nasilje i posebno je pomenuo nedavno ubistvo bračnog para Jeftić u Talinovcu. "Nije dobro dok se nad Srbima vrši nevidjeni teror da Euleks i Kfor šalju poruke SB UN da je na Kosovu uspostavljena bezbednost, vladavina prava i da je vreme da se ukine nadgledana nezavisnost", rekao je predsednik Opštine Zvečan.

Pogledajte još