150. godišnjica rodjenja Gustava Klimta

BEČ, 12. jula 2012. (Beta) - Brojnim izložbama i kulturnim manifestacijama Austrija će idućeg vikenda obeležiti 150. godišnjicu rodjenja predvodnika bečke secesije Gustava Klimta.

U subotu, 14. jula, kada je Klimt rodjen 1862, desetak bečkih muzeja i izložbenih prostora upriličiće specijalan program koji će, osim besplatnih obilazaka eksponata, uključiti i koncertna i gurmanska dešavanja.

U dvorcu Belvedere, u kojem se nalazi najveća svetska zbirka Klimtovih radova, održava se izložba "Remek-dela u fokusu: 150 godina Gustava Klimta" koja, kako navodi uprava muzeja, "na sasvim novi način prilazi" Klimtovom slikarstvu.

Kombinacijom grafike i multimedije i interdisciplinarnim pristupom Klimtovim delima, ta postavka prenosi stvaralaštvo austrijskog umetnika na nov nivo, a njeni autori pokušavaju da odu i korak dalje i analiziraju istorijat lika i dela Gustava Klimta, koji je u poslednjih 150 godina postao "jedinstven fenomen teorije umetnosti i savremene istorije".

Po otvaranju izložbe 13. jula, posetioci će od šest sati ujutru moći da besplatno pogledaju postavku, a potom će moći da uživaju u doručku na travi. Uslediće koncert na otvorenom, a Klimtovi obožavaoci moći će da se fotografišu sa njegovom voštanom figurom iz Muzeja Madam Tiso.

Obeležavanju godišnjice pridružili su se i drugi muzeji. U Muzeju grada Beča u toku je izložba "Klimt. Zbirka Bečkog muzeja", a u tom muzeju 14. jula u ponudi će biti i rodjendanska torta i radionice za decu.

Pogledajte još