Psi "doktori" za infekcije

Studija, koja je objavljena u američkom časopisu "Pediatrics", ne objašnjava zašto, ali sugeriše da bi život u kontaktu s psom koji provede najmanje deo dana van kuće mogao ojačati imunološki sistem deteta u prvoj godini života, javlaju agencije.

Mačke takođe pružaju izvesnu zaštitu bebama iako je njihov imunološki učinak slabiji nego kod pasa.

Manje antibiotika

Studija se temelji na 397 finske dece čiji su roditelji svakodnevno zapisivali u dnevnik zdravstveno stanje svog deteta tokom njegove prve godine, od 9. do 52. sedmice.

Uopšteno, bebe s psima ili mačkama u kući su bile za 30 odsto manje sklone infekcijama disajnih puteva, uključujući i kašalj, kijavicu i temperaturu i upola manje su bile sklone razvoju infekcije uha.

Deca s kućnim ljubimcima trošila su i manje antibiotika.

Bolji imunitet

U studiji koju su sproveli stručnjaci bolnice Kuopio u Finskoj tvrdi se da su deca, ako su imala kontakt s psom ili mačkom u kući, bila mnogo boljeg zdravlja tokom razdoblja istraživanja.

U studiji piše da su u njoj predstavljeni prvi dokazi da posedovanje psa može biti zaštita za infekcije respiratornog trakta tokom prve godine života i ukazuje se da kontakt sa životinjama pomaže sazrevanju imunološkog sistema, što dovodi do boljeg imunološkog odgovora organizima i kraćeg trajanja infekcija.

Pogledajte još