Optičkom varkom do mršavljenja!

Ako jedete hranu iseckanu na manje komade, pre ćete se zasititi i tako kontrolisati unos kalorija
Ako ne možete odoleti da celu čokoladu pojedete u jednom potezu, rešenje je možda jednostavno.

Čokoladu izlomite na manje komadiće. Istraživanja pokazuju da ljudi jedu manje kad im se hrana posluži u manjim komadima nego velikim, čak i kad porcije sadrže isti broj kalorija, piše Mail Online.
Nije baš jasno zašto je to tako, ali naučnici veruju da reagujemo na optičku varku, jer se mozak i stomak zavaraju misleći da je tabla čokolade izlomljena u komadiće veća nego cela.

Isto tako, kolač će vas više zasititi ako ga isečete na četvrtine pre nego što ga poslužite. Američki naučnici analizirali su više od 300 studenata dok su jeli slatko pecivo: neki su ga dobili isečenog na četiri kriške, a drugi su ga dobili u celom komadu. Dvadeset minuta kasnije, volonteri su dobili još jedan obrok i rečeno im je da mogu pojesti koliko žele.

Oni čije je pecivo bilo isečeno na komadiće pojeli su manje peciva. Drugo objašnjenje glasi da se sitna hrana jede sporije, omogućujući telu da dosta ranije shvati da je sito. Devina Wahera, vođa studije na Univerzitetuu Arizoni zaključuje kako seckanje hrane koja je bogata energijom na manje komade, može koristiti osobama na dijeti koji žele održavati kontrolu svojih porcija.

Izvor:Tportal

Pogledajte još