Festival "7 veličanstvenih"

U prepunoj Maloj sali "Sava centra" otvoren 5. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”

- Ono što vi stvarate, zajedno sa magijom na filmskom platnu, čini da je ovaj Festival, u ovom trenutku jedna od značajnih tačaka na mapi Evrope, kada je dokumentarni film u pitanju - već na samom početku petog Festivala “7 veličanstvenih“, direktor Festivala Zoran Popović, u prvi plan je istakao beogradsku publiku, uvek odanu dobrom filmu.

I zaista, ako je na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma neko bio zvezda, onda je to publika. Mala sala  Centra "Sava" – neretko prevelik zalogaj za pojedine događaje – pretvorena je u do poslednjeg mesta ispunjen odgovor Velikoj sali, u kojoj se u isto vreme dešavao ruski balet na ledu.

Festival “7 veličanstvenih“, vrlo jasne programske koncepcije predstavljanja sedam najboljih dokumentarnih filmova iz evropske produkcije, i ove godine je otvoren u sjajnoj atmosferi, s publikom kojoj nije bio problem ni da stoji kako bi učestvovala u jednom obliku, moglo bi se reći, filmske alternative. 

Šta je zajedničko Danskoj i Srbiji?!

Kao i prethodnih godina, selektor Festivala “7 veličanstvenih“ je Tue Stin Miler, osnivač i jedno vreme direktor Evropske dokumentarističke mreže.

U svom duhovitom maniru, s kojim smo se već upoznali na prethodnim otvaranjima ovog Festivala, Miler je ovog puta primetio izuzetnu posećenost Festivala: (old_image)

- Prve godine, kada sam pitao Zorana i Svetlanu Popović koliko će ljudi doći, rekli su mi pedesetoro će doći sigurno. Onda sam ih zapitao, da li misle da će možda doći sedamdesetpetoro. Oni su rekli možda ne. A bilo je kao sada – došli su svi koji vole dokumentarni film.

Takođe, Miler je primetio i jednu sličnost između njegove Danske i Srbije: - Loše vreme... I možda nešto još bitnije – paljenje zastava. Vašu pale po susednim zemljama, a našu u svim arapskim zemljama. 

Slepe ljubavi

Nakon što su se vrlo duhovito gosti Festivala – autori sedam izabranih filmova, obratili na svojim maternjim jezicima (španski, slovački, engleski, francuski i danski), prikazana je poetična priča na tragu dokumentaristike i fikcije, slovačkog autora Juraja Lehotskog.

Film “Slepe ljubavi“ (Slepe lásky/Blind Loves) priča je o četiri ljubavi, po godinama, iskustvom i bekgraundom sasvim različitih ljudi, kojima je zajedničko da su slepi.
(old_image)
Lehotski, čiji je ovo prvi dugometražni film, uspeo je da snimi vizuelno snažno ostvarenje, koje publiku uspeva da dotakne ne uvlačeći je u vrtlog sažaljenja. 

Autor je sa svojim junacima proveo skoro pet godina, istražujući kako oni gubitak čula vida nadomešćuju osetljivošću preostalih čula i koliko njihov ljubavni život (ne) trpi zbog toga.
Konačan rezultat jeste poetičan, nikako patetičan film koji pored uobičajenih dokumentarističkih metoda veoma uspešno koristi animaciju, zvuk, svetlo i očigledno snažnu produkciju, te postiže efekat “dokumentarnog filma koji to baš sasvim i nije”.

Lirska nota “Slepih ljubavi” uvlači u svet u kome se mnogo toga bolje vidi zatvorenih očiju.

Festival “7 veličanstvenih” traje do 28. januara, kada će biti zatvoren filmom Gideona Kopela “Sleep Furiously” u, za broj zainteresovanih verovatno adekvatnijoj, Velikoj sali "Sava centra".

Tekst: Katarina Milovanović 
Foto: Marko Risović

Pogledajte još