U životu nam treba samo 5 pravih prijatelja

Iako čovek u proseku ima 190 prijatelja na Facebooku, gotovo 32 odsto njih smatra kako u kriznoj situaciji nemaju nikoga na koga bi se oslonili, pokazalo je istraživanje britanskog društva "Nationwide Building Society", prenosi sajt 24sata.hr pisanje britanskog Dejli Mejla.

Muškarci su češće u takvoj situaciji, a najmanje pravih prijatelja imaju stariji od 55 godina. Takođe, muškarci traže savete na radnom mestu, a žene od prijatelja uglavnom traže pomoć oko problema vezanih za porodicu, brak i veze.

(old_image)

Međutim, da bi se uspešno nosili sa svim životnim nedaćama, ljudima treba pet prijatelja, izračunali su. Tako nam treba prijatelj koji zna sa novcem, prijatelj za poslovne savete, prijatelj za emocionalnu podršku, prijatelj za nove ideje i prijatelj za rešavanje problema, smatraju istraživači.

"Bez obzira koliko ljudi bili snažni i nezavisni treba im neko kome mogu da se poverr, neko ko će im biti rame za plakanje ili neko ko će ih jednostavno saslušati. Upravo snažna društvena mreža olakšava suočavanje sa teškim životnim situacijama. Razgovor s ljudima kojima veruemo pruža novu perspektivu u rešavanju problema"
, objašnjava je Susan Kvilijam, psiholog specijalista za veze.

Pogledajte još