PRONAĐEN U KANTI ZA OTPATKE: Scenario dve epizode "Prijatelja" na aukciji prodat za 25.500 evra

Dva scenarija za čuvenu četvrtu sezonu popularnog američkog sitkoma "Prijatelji" trebalo je da budu uništeni pre 25 godina, ali neko ih je izvadio iz kante za otpatke i sačuvao. Sada su prodati za 25.500 evra, iako je početna cena bila između 600 i 800 funti.

Aukcionari u "Hanson Rosu" u Hertfordširu ističu da su "zaprepašćeni zadivljujućim interesovanjem iz celog sveta" za scenario sa Rosovim venčanjem, čuvenog dvodelnog finala četvrte sezone.

Amanda Batler, šef prodaje aukcijske kuće, rekla je za "Skaj njuz" da su njihove telefonske linije bile preplavljene ponudama koje su daleko premašile početnu procenu, dan pre aukcije.

Ali ponuđači su "poludeli" za scenarijima – koji je trebalo da budu uništeni posle snimanja epizoda 1998. – i prevazišli su sva očekivanja.

- Jednostavno ne mogu da verujem u rezultat i uticaj koji je ovo otkriće imalo - navodi Batlerova.

- Globalno interesovanje je bilo fenomenalno, svi smo bili zapanjeni.

Pre aukcije stiglo je ukupno 219 ponuda, iz celog sveta, od Sjedinjenih Država, Nemačke, Španije, Australije, Ukrajine, Dubaija do Švajcarske.

Iako nije jasno kome su scenariji pripadali, na njima se nalazi ime Džon Lanzer, koji je bio britanski scenograf.

Radnja obe epizode je smeštena i snimana u Londonu, a scenariji su pronađeni nekoliko nedelja nakon što je završeno snimanje u studijima na Vembliju.

- Deo mog posla je bio da se pobrinem da sve bude uredno i da nema smeća okolo - rekla je šezdesetogodišnjakinja, koja je radila u logističkoj podršci produkcije i pomagala u podeli karata za publiku u studiju.

- Nisam bila sigurna šta da radim s njima, pa sam ih samo stavila u fioku u kancelariji. Sećam se da sam se pitala kom članu glumačke ekipe su možda pripadali.

Pošto je napustila ovaj posao 1999. godina i "sve natrpala u veliku kartonsku kutiju" kada je čistila svoj radni sto, priznaje da je zaboravila da su i scenariji unutra.

- Moglo se lako desiti da ih bacim - dodala je. No nedavno je generalno raspremala kuću pre selidbe i ponovo je naišla na njih.

Gospođa nije želela da se objavi njeno ime, ali smatra da ovi scenariji "zaslužuju da budu vlasništvo nekog velikog obožavaoca 'Prijatelja'", jer priznaje da nije oduševljena američkim humorom, koji je "dosta drugačiji od našeg, britanskog".

Izvor: RTS
Foto: Logo

Pogledajte još