Saosećanje ili šmira: Masakr u bioskopu odlaže film "Gangsterski odred"

Da u Holivudu nema šale kada je neka velika tragedija, makar bila i krajnje indirektno povezana sa nekim filmskim ostvarenjem, odnosno filmskim studijom, dokaz je i odluka "Warner Bros,-a" da ne samo odloži premijeru svog sledećeg velikog filma "Gangsterski odred", nego i promeni ključnu scenu.

Naime, studio koji stoji iza filma "Uspon Mračnog viteza" na čijoj ponoćnoj projekciji se i desila tragedija u Aurori (Kolorado), odlučio je da ponovo snimi delove filma u kojima gangsteri otvaraju vatru na posetioce čuvenog holivudskog bioskopa "Grauman's Chinese Theatre". S obzirom da je tu spektakularnu scenu delimično već bilo moguće videti u trejleru, studio je čak odlučio da zbog novonastale situacije ukloni i sve trejlere sa YouTubea.

Film "Gangsterski odred" je u beogradske bioskope trebalo da dođe 20. septembra, ali, na žalost, moraćemo da sačekamo sredinu januara. Kao i u slučaju stranih linkova za trejler ovog filma na YouTube-u, i na domaćim je sada nemoguće videti trejler ovog filma.

Studio "Warner Bros." je potvrdio da će umesto 7. septembra film "Gangsterski odred" u bioskope stići 11. januara sledeće godine. Međutim, nisu precizirali da li će pomenuta scena biti potpuno ili delimično izmenjena, s obzirom na njenu sličnost sa masakrom u Koloradu kada je maskirani muškarac otvorio vatru na posetioce bioskopa usmrtivši 12 i ranivši 58 osoba.

U filmu "Gangsterski odred" (Gangster Squad) koji svi s velikim nestrpljenjem iščekujemo glume Šon Pen, Rajan Gosling, Ema Stoun, Džoš Brolin, Nik Nolti i drugi. Radnja filma govori o pokušajima policije u Los Anđelesu da se 1949. godine izbori sa opasnim mafijaškim šefom na sve dozvoljene, ali i nedozvoljene načine.

Holivud je jedna veoma ozbiljna industrija u kojoj je u igri veliki novac i višedecenijski imidž, a masakr u Koloradu jeste stravična tragedija zbog čega ovu reakciju studija ne treba smatrati licemernom ili udvoričkom, iako je scena čista koincidencija sa realnošću. Slažeš se sa ovom konstatacijom ili smatraš da je sve to "zamazivanje očiju javnosti"?

Pogledajte još