Bogatstvo Srbije

BEOGRAD, 28. januar 2009. (FoNet) - Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je Srbija bogata obnovljivim izvorima energije, a najveći potencijal ima biomasa koja je ekvivalent za 2,4 miliona tona nafte.

"Značaj obnovljivih izvora energije je ogroman, ukupni potencijali obnovljivih izvora kod nas su na nivou godišnje potrošnje naftnih derivata", istakao je Škundrić na skupu "Vetar u jedra Srbije".

Škundrić je rekao da su glavni ciljevi srpske energetike sigurno snabdevanje energijom, povećanje efikasnosti energetskog sektora, očuvanje životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije i stabilizacija i pridruživanje evropskim i regionalnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, uprkos problemima i teškoćama, očekuje se da naredne godine budu najkreativniji period razvoja srpskog energetskog sektora.

Škundrić je naveo primer da bi se energijom sunca iz Sahare zadovoljile sve potrebe za energiju u Evropi, dok bi se korišćenjem solarne energije na jugu Srbije, u Nišu, Kuršumliji i Vranju, za jednu petinu smanjila potrošnja struje.

On je najavio da njegovo ministarstvo sprema podsticaje za investitore koji proizvode struju iz obnovljivih izvora, na taj način što bi sa Elektroprivredom Srbije zaključili ugovore do 12 godina, a država garantovala veće cene za struju iz takvih izvora energije.

Škundrić je podsetio da je Srbija pre dva dana u Bonu potpisala statut i tako postala jedna od 75 država osnovača međunarodne Agencije za obnovljive izvore energije, koja može biti ozbiljan odgovor na energetsku i svetsku finansijsku krizu.

Pogledajte još