Može li roštilj da bude zdrav?

Mnogobrojne su prednosti roštilja: od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohovanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ide boravak u prirodi uz nezaobilazne sportske aktivnosti.

Ipak, sa mnogih strana smo bombardovani upozorenjima o štetnosti roštilja po zdravlje. Iako je teško prihvatiti da omiljeni način pripreme hrane može biti štetan upozorenja su opravdana. Naime, visoke temperature koje su prisutne prilikom pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri dovode do stvaranja potencijalno kancerogenih spojeva.

Dobra marinada je prva linija odbrane
Svaki „roštilj majstor“ zna da marinada daje veliki doprinos ukusu jela, ali i omekšavanju mesa. Ipak. retki su oni koji su upoznati s činjenicom da marinade mogu onemogućiti nastanak određenih kancerogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugalj.

Saveti za zdrav roštilj
Prvi je korak izbegavanje pripreme masnog mesa. Zato je najbolje da apetite zadovoljite povrćem i voćem na grilu, a za najvatrenije mesoljupce preporučuje se riba i manje masno meso.

  • izbegavajte upotrebu uglja
  • izbegavajte pečenje na otvorenom plamenu
  • česo okrećite meso da temperatura u unutrašnjosti ostane što niža.
  • upotrebom specijalnih konstrukcija „grilla“, koje onemogućuju da masta kaplje na izvor topline
  • laganim uljenjem rešetke roštilja kako bi se sprečilo da se zagoreli delovi zalepe za hranu

Izvor: Gastro.hr

Pogledajte još