Vakcina protiv raka bubrega uspešno prošla ispitivanja

IMA901 se koristi kod pacijenata koji imaju rak bubrega. Sastoji se od deset sintetičkih peptida povezanih sa tumorom (TUMAP), koji aktiviraju vlastite telesne T-ćelije, koje napadaju tumor. kažu istraživači sa Univerziteta u Tubingenu (Tübingenu), javljaju agencije

Za razliku od hemoterapije, ovaj proces pokreće imuni sistem tela i mobiliše ga za napad na rak.

- Ovo istraživanje je ključni korak u razvoju imunoloških terapija protiv raka. Princip koji smo ovdje iskoristili, aktivna imunizacija protiv antigena raka, koji su ranije identifikovani u ćelijama raka, se može koristiti za bilo koju vrstu raka. Istraživači sa Univerziteta u Tubingenu su već ranije objavljivali slične radove za slučaj raka creva i prostate - kazao je dr Hans-Georg Ramense.

Poseban aspekt ovog istraživanja je unikatna analiza imunološkog odgovora na antigene raka, preciznije, karakteristike belih krvnih ćelija, koje su uključene u proces, su detaljno analizirane za vreme imunizacije.

Istraživanjem je potvrđena hipoteza da se lečenje raka može dalje razvijati širokom aktivacijom imunog sistema protiv raznih struktura na površini tumora.

Pogledajte još