Svi užasi rađanja plivačke senzacije Je Šiven

Ovo je samo deo biografije plivačke senzacije Je Šiven koju je ispričao njen otac Je Kingsong.

Je Šiven je sa samo 16 godina, uspela je da postane senzacija Olimpijskih igara. Ostavila je rivalke daleko iza sebe skoro „poklopivši“ vreme muške konkurencije. Predsednik Olimpijskog komiteta Velike Britanije lord Kolin Mojnihan je reako da je ona prošla kroz kompletan program Svetske anti-doping agencije i da zaslužuje poštovanje za talenat koji ima

Šiven je kako piše "Blic" već kao šestogodišnja devojčica, iz osnovne škole preseljena u elitnu sportsku akademiju - njen život je tada bio podređen cilju Kine da vlada svetskim sportom.

- Prošle godine je bila na visinskim pripremama i imala je problem da se prilagodi. Plakala nam je preko telefona zato što je loše plivala, bodrili smo je, ali to nije lako preko telefona, nismo mogli da budemo uz svoje dete. A pre toga ni to nismo mogli - uzimali su joj telefon kako bi mogla da se posveti putu ka slavi za sebe i svoju zemlju. Ali vredelo je. Tako se ponosimo njom i njenim uspehom - rekla je njena majka Ning Jiking.

Otac zlatne olimpijke je obrazložio i razliku u stvaranju uspeha na zapadu i u Kini.

- Na zapadu plaćate trenera da od vas napravi uspešnog sportistu. U Kini država plaća, pa morate da se žrtvujete da biste dobili uspeh. Ovakvi sportovi su naročito surovi po radu i snazi konkurencije, pa nije lako probiti se do vrha - rekao je Kingsong.

Uspeh mlade Je je postao i politički mamac za diplomate sa svih strana, koji prisvajaju ili osporavaju njen uspeh, što je i nju dodatno psihički iscrpelo. Nije ni čudo, s obzirom da je poslednjih 50 metara isplivala brže od pobednika u muškoj konkurenciji Rajana Lohtea.

- Ona je uvek imala muški karakter. Kada se igrala i padala, nije plakala, snažna je i imala je grube i snažne ruke i kao dete. Kada je napunila 14 godina, postalo je teško kontrolisati je, nije imala strpljenja ni za koga, nije htela ponekad da sluša, ali nikad nije htela da odustane od plivanja. Prekretnicu je imala sa 11 godina, kada se priključila profesinalcima. Rekao sam joj da je to velika odluka, da će joj se život promeniti, moraće da prihvati velika odricanja. Odogovorila mi je: Želim to - zaključio je ponosni Kingsong.

Pogledajte još