SLANA VODA JE LEKOVITA: Četiri razloga više da uživate u moru

Od davnina ljudi znaju da more pozitivno utiče na zdravlje. Naučnici su naveli četiri razloga zašto biste na odmoru što pre trebalo da skočite u more.

Grčki naučnik Hipokrat, čiju zakletvu lekari i danas polažu kada prihvataju svoju profesiju, mnoge svoje pacijente lečio je kupanjem u vodi bogatoj mineralima. Savremena nauka je potvrdila njegova saznanja.

Postoje četiri zdravstvena razloga zbog kojih treba odmah otići na plažu i baciti se u more.

Jača imuni sistem

Morska voda je puna vitamina, soli, aminokiselina i mikroorganizama koji deluju kao prirodni antibiotici i pomažu vašem telu da se bori protiv štetnih bakterija.

Udisanjem morskog vazduha u organizam ćete uneti negativno naelektrisane jone, koji su takođe važni za odbranu organizma. Takođe, plivanjem ćete proširiti pore na koži, što će ubrzati eliminaciju toksina.

Povećava cirkulaciju

Plivanje u velikoj meri doprinosi kvalitetu rada krvotoka, a toplija morska voda može efikasno da nadoknadi minerale izgubljene usled stresa, loše ishrane i spoljašnjih zagađenja.

Balansira organizam

Dok plivate u moru, vaše telo pokreće sistem samoizlečenja, smanjujući simptome bolesti kao što su astma, artritis, bronhitis i upale.

Voda bogata magnezijumom opušta mišiće i pozitivno utiče na kvalitet sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

Leči kožu

Već pomenuti magnezijum u morskoj vodi, pomaže u hidrataciji i spoljašnjem izgledu vaše kože. Efikasan je i u smanjenju crvenila i hrapavih delova kože, te se preporučuje osobama koje pate od dermatoloških problema da što više vremena provode u moru.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još