Od 1. oktobra povećanje poreza i akciza

BEOGRAD, 7. avgusta 2012. (Beta) - U Srbiji će od 1. oktobra biti povećane akcize i porezi na dodatu vrednost (PDV), na dobit i na dohodak gradjana, najavila je savetnica za poreski sistem u srpskom ministarstvu finansija Milica Bisić.

U intervjuu za najnoviji broj NIN-a, koji izlazi u četvrtak, ona je rekla da je podizanje tih poreza neophodno da bi se smanjio ogroman budžetski deficit, ali je istakla da će se gledati da to povećanje bude što manje.

Prema rečima Bisićeve, PDV će verovatno biti povećan sa 18 na 20 odsto, s tim što bi niža stopa ostala osam odsto.

Porez na dobit će biti povećan sa 10 na 15 odsto, rekla je ona, dodajući da će biti povećane i akcize i izmenjen porez na dohodak gradjana, tako da daje više prihoda, ali o detaljima ovih povećanja nije mogla da govori, jer se, kako je istakla, još rade kalkulacije.

Kao razlog za podizanje poreza, Bisićeva je navela nasledjenu ispražnjenu kasu toliko da će deficit na kraju godine biti za 50 do 100 milijardi veći planiranog.

"Verujem da su projekcije Fiskalnog saveta o tome da će deficit na kraju godine biti umesto 152 oko 207 milijardi dinara bliske realnom stanju", rekla je ona, napominjući da su neke stavke budžeta potpuno potrošene u prvoj polovini godine, poput ostalih rashoda u visini od desetak milijardi dinara, a da se ne zna tačno na šta".

Pogledajte još