Kojom hranom da ublažite razne stresne situacije

Tokom života suočavamo se sa mnoštvom stresnih situacija u kojima smo nervozni, zabrinuti ili u pravoj panici zbog veoma važnih životnih događaja, zbog odluka koje moramo da donesmo, prilika koje prihvatamo ili odbijamo, kriza kroz koje prolazimo, raznih razočaranja, neuspeha, briga, tuge, neizvesnosti... Iako životni tok i sve što on nosi ne možemo sprečiti, možemo da se potrudimo da perduzmemo sve kako bi se za takve situacije pripremili i dočekali ih jači, stabilniji i smireniji. Jedan od faktora koji utiče na naš organizam i raspoloženje je svakao ishrana o kojoj treba voditi računa na duže staze. Međutim, postoje i namirnice koje ekspresno deluju u hitnim slučajevima. Pogledajte šta treba da jedete u zavisnosti od vrste stresa u kome se nalazite.

Razgovor za posao - soja

Ako se spremate za važan intervju za posao i drma vas trema i nervoza, nekoliko dana pre toga redovno jedite soju u zrnu. Ona sadrži triptopan (amino kiselinu) koja će pomoći vašem nervnom sistemu da se umiri, tj stabilizuje. Postoje i druge namirnice bogate triptopanom, kao što je pileće meso npr, ali ga ipak najviše ima u soji, pa napunite šaku i grickajte.

Ispit - Pahuljice za doručak

U jeku ispitnog roka ili sličnog perioda koji zahteva velike mentalne napore, neka vam za doručak na stolu obavezno bude činija pahuljica/muslija. Žitarice od celog zrna će vam ne samo dati potrebnu energiju, već će poboljšati i koncentraciju. Pošto sadrže folnu kiselinu, ubrzaće proces obrade informacija u mozgu i pojačati memoriju.

Iako je ne možemo nazvati hranom, žvaka je takođe od pomoći pred ispite. Zvuči neverovatno, ali istraživanje je pokazalo da žvakanje žvake tok ispita poboljšava uspešnost na testu i poboljšava memoriji za čak 35 odsto!

Prvi izlazak: Čaj od kamilice

Normalno je da osećate nervozu i uzbuđenje pred prvi romantični sastanak, jer svi želimo da ostavimo dobar utisak, ali i strepimo da li će se druga strana pokazati u svetlu kakvom priželjkujemo. Dok se spremate i proveravate da li je svaki detalj na svom mestu, pijuckajte polako i šolju toplog, umirujućeg čaja od kamilice koji će stišati uzbuđenje. Ovo svojstvo kamilice je odavno poznato i ona se preporučuje u regulisanju blage do umerene anksioznosti, tako da je napetost pred dejt, prava šala za umirujući efekat ove biljke.

Pokušavate da zatrudnite - ostrige

Ukoliko bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, pa ako još to činite duži vreme, sigurno ste pod ogromnim stresom, zabrinuti i možda već i depresivni jer se svakako radi o navažnijem događaju u životu. U ovim okolnostima se preporučuje da jedete ostrige.

Ostrige su poznate kao moćan afrodizijak zbog visokog nivoa cinka koji sadrže, a koji stimuliše libido i povećava seksualnu želju. Međutim, ostrige se ne preporučuju samo da bi povećale seksualnu aktivnost, već su veoma značajne za povećanje plodnosti i kod žena i kod muškaraca.

Ženama cink pojačava ovulaciju i stvaranje jajnih ćelija, dok kod muškaraca utiče na povećanje nivoa testosterona i dragocen je u proizvodnji zdravih spermatozoida.

Žestoka svađa - orasi

Iako prepirke mogu da budu svakodnevna pojava i ponekad su čak i korisne, žestoke, bučne i česte svađe mogu ozbiljno da ugroze vaše odnose sa drugima i da utiču na vaše raspoloženje. Da se ne biste kajali zbog reči koje ste izgovorili u afektu, pokušajte da ublažite svađu i da kontrolišete svoj bes.

Istraživanja su pokazala da nedostatak Omega-3 masnih kiselina može doprineti agresivnom ponašanju, a da cink ublažava osećaj ljutnje kod žena. Namirnica koja sadrži obe ove supstance u velikim količinama su orasi, tako da čim osetite da počinjete da ključate od besa, uzmite orahe i grickajte ih sve dok se ne smirite. Tek onda se upistite u problematičnu diskusiju.

Raskid veze - masna riba

Većina ljudi teško podnosi raskid emotivne veze i mnogi često zapadnu u pravu depresiju preplavljeni negativnim mislima i osećanjima kojih se teško oslobađaju.

Iako su ovakva osećanja uglavnom neizbežna i potrebno je vreme da se prevaziđu, da biste pomogli sebi u takvom jednom periodu pokušajte da hranom povećate unos masne ribe, kao što su losos i tuna. Oni sadrže mnogo Omega - 3 masnih kiselina i vitamina B12 koji pomažu u ublažavnju simptoma depresije.

Donošenje važne odluke - jogurt

Ukoliko treba da doneste jako važnu odluku, bilo da se ona odnosi na karijeru, vezu, zdravlje ili finansije, veoma je bitno da vam misli budu veoma bistre i da vam koncentracija u punom fokusu.

U tome će vam pomoći jogurt. On je bogat jodom i cinkom koji pospešuju rad mozga čineći da jasno sagledate situaciju. Istraživanja su pokazala i da probiotička bakterija Lactobacillus casei koju sadrže pojedini jogurti može uticati na smanjenje anksioznosti koja vam u presudnim momentima nikako nije potrebna.

Pogledajte još