Italijani vlasnici „Skadarlije“

Italijanska kompanija „Star Imobilijare“ iz sistema „Italo projekt“ postala je vlasnik kompleksa „Skadarlija“, objekata u sastavu BIP-a, nad kojima je Republička uprava za javne prihode skinula hipoteku zbog dugovanja poreza u visini od oko šest miliona evra. Novac od ove transakcije vredne 10,6 miliona evra treba da bude isplaćen danas. Pokušaj da se postigne dogovor o većoj ponuđenoj ceni od oko 15 miliona evra nije uspeo, a tek nakon trećeg pokušaja prodaje ovaj deo imovine pronašao je novog vlasnika, jedinog zainteresovanog za konačan „dil“.

Postoje nagoveštaji da će italijanski kupac uložiti oko sto miliona evra u sređivanje kupljenih objekata u Skadarliji, jednom od najatraktivnijih delova Beograda. Ovakve probleme oko privatizacije niko od zaposlenih nije očekivao jer je dosta zakasnila, a BIP sačuvao tek 10 od nekada 30 odsto tržišta na kojem sada dominiraju „Interbru“, „Karlsberg“, „Efes“, kaže za „Pregled“ predsednik samostalnog sindikata BIP Miodrag Radovanović. Hitno skidanje hipotekarnog tereta sa imovine u Skadarliji (fabrika piva, tržni centar i dve pivnice) bilo je uslov realizacije prodaje, što je prekjuče dogovoreno na sastanku predstavnika sindikata, Udruženja akcionara BIP i poslovodstva sa direktorom RJUP Vladimirom Ilićem, istakli su predstavnici BIP-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Konsultant Udruženja akcionara BIP, Branko Pavlović, ističe da je ovaj potez, koji je usledio nakon oštro intoniranog pisma i zahteva iz BIP-a, ipak, uspešan i stigao u pravom, ali poslednjem času. „Udaja“ Skadarlije vredi i državi koja je namirila dugovanja od oko šest miliona evra, kao i radnicima, jer će se omogućiti isplata otpremnina i socijalnog programa. Državni paket akcija od oko 52 odsto u BIP-u sada vredi više, a računa se da će do kraja ove godine da bude raspisan tender za prodaju većinskog dela imovine, a to je između ostalog i obeveza prema Svetskoj banci, navodi Pavlović. Do novembra bi trebalo da i mali akcionari ojačaju svoj 48−procentni deo akcionarskog kapitala.

Takođe, budući kupac centrale BIP sada nema dosadašnjih rizika, dodaje Pavlović. BIP-u koji broji oko 1.800 zaposlenih pretio je stečaj, ali uz ukidanje hipoteke može da se realizuje socijalni program za 880 radnika, proglašenih viškom, te da se ubuduće spremnije i na zdravijim finansijskim i poslovnim osnovama pripremimo za novog kupca i investitora. Jedino tako možemo da izdržimo konkurenciju, što zahteva neophodan razvoj, rekao je predsednik Udruženja akcionara ove firme, Slavko Šolak. Najveći deo od 850 radnika, proglašenih viškom dobrovoljno se prijavio za napuštanje firme, a predviđene su otpremnine u visini od 100 do 250 evra po godini staža, što maksimalno može da iznosi do 8.000 evra, naveo je predsednik organizacija samostalnog sindikata Miodrag Radovanović. Juče se rešavala sudbina 1.800 ljudi, jer nam je pretio stečaj, rekao je predsednik samostalnog sindikata BIP-a Miodrag Radovanović, a sada su tenzije prestale jer je sačinjen socijalni program. (“Pregled”)

Pogledajte još