Koji je ideal ženske lepote?

Lepota je u oku posmatrača. Različite kulture cene različite ideale lepote, a najveće žrtve su upravo žene koje moraju da se podvrgavaju posebnim tretmanima kako bi bile lepe. Postavlja se pitanje - kome? Globalno gledajući, ružne žene ne postoje jer svaka kultura pomalo drugačije gleda na ženski izgled.

Uganda: Što deblje to bolje

Dok se jednim delom sveta proširio kult mršavosti, drugi traži debljinu. Tako pripadnice plemena Hima u Ugandi pre venčanja moraju nabaciti nekoliko kilograma kako bi ih muškarci oženili. Dnevno moraju da unesu preko 5000 kalorija. Zašto? Samo bogat muškarac sebi može priuštiti debelu ženu.

Tajland: Žene žirafe
Žene plemena Padaung na sjeveru Tajlanda poznate su po dugačkim vratovima. Od malih nogu moraju da nose prstenove od mesinga oko vrata kako bi se on izdužio kao kod žirafe. Do kraja života prosečna žena može imati vrat dugačak do 40 centimetara, a 10 kilograma težak prsten skida se samo u izuzetnim situacijama.

Obala Slonovače: Velike guze
Neke žene pokušavaju učvrstiti svoje guze kako bi stale u savršene farmerke. Žene iz Obale Slonovače nastoje da imaju velike seksi guze koje ponosno pokazuju u kratkim pantalonicama i haljinicama.

Brazil: Male grudi

Ogroman dekolte i silikonske grudi u Brazilu nisu na ceni. Brazilci smatraju da je manje više i prirodnije te da žene s malim grudima izgledaju elegantnije.

Japan: Lolita!
Slatke i "nevine" devojčice prototip su lepote u Japanu. Tzv. kawaii ili lolita devojke ponašaju se pomalo detinjasto, izbegavaju ozbiljnu odeću i svim snagama se trude da ne izgledaju zrelo i odraslo. Trend je počeo 70-ih godina, a prate ga i Manga stripovi.

Kina: Bledo je lepo
Turistkinje iz Kine verojatno u neverici gledaju kako se Evropljanke i Amerikanke izležavaju na plaži i odlaze u solarijum. Kineskinje, naime, čine sve kako bi se zaštitile od sunca i zadržale bledu put.

SAD: Mladost
Amerikanke bi najradije zaustavile vreme. Prošle godine u SAD je izvršeno 1,47 miliona plastičnih operacija sa samo jednim ciljem - vraćanjem lica u mladost. Trend, naravno, predvode zvezde iz sveta filma i muzike.

Pogledajte još