Crnogorci pobedili Srbiju trojkom u poslednjoj sekundi

Crna Gora je do pobede došla trojkom Nikole Ivanovića sa pola terena u poslednjoj sekundi utakmice.

Srbija je tako doživela prvi poraz u kvalifikacijama, pošto je prethodno savladala Island, a sledeću utakmicu igraće u utorak u gostima protiv Slovačke.

Najefikasniji u srpskoj ekipi bio je Miloš Teodosić sa 21 poenom, Milan Mačvan postigao je 17, a Aleksandar Rašić osam.

U gostujućem timu Suad Šehović postigao je 17 poena i imao 10 skokova.

POGLEDAJ VIDEO: Trojka Nikole Ivanovića za pobedu Crne Gore

Srbija je imala pobedu "u džepu", ali je serijom grešaka u odbrani i promašenih šuteva dozvolila rivalu da izjednači, da bi 18-godišnji Ivanović iskoristio poslednje tri sekunde i sa pola terena dao koš za pobedu.

Srbija je utakmicu protiv Crne Gore počela bolje nego prvu u kvalifikacijama na Islandu. Posle početnog vođstva Crne Gore od 7:4, "orlovi" su, predvođeni Teodosićem, preokrenuli i poveli sa 13:9. Igra obe ekipe zasnivala se tada na šutevima iz daljine, u čemu je domaći tim bio precizniji.

Kada su sredinom prve četvrtine u igru ušli Zoran Erceg i Nemanja Bjelica, malo je živnula igra Srbije, a uspostavljena je bolja kontrola pod košem, tako da je domaća ekipa do kraja prve deonice povela sa osam poena prednosti, 23:15.

Srbija je održavala tu prednost, a onda se raspoloženom Seadu Šehoviću iz Crne Gore priključio i Aleksa Popović, a zatim i Bojan Dubljević, tako da su "sokolovi" napravili seriju 7:0 i ponovo poveli 33:31.

Srbija je odgovorila preko dva vezana pogotka Teodosića, a onda je Blagota Sekulić dao koš za goste i na veliki odmor se otišlo sa nerešenim rezultatom 35:35.

Srbija je u prvom delu "nadskakala" Crnu Goru 23:19, ali je zato promašila čak šest penala, 4/10, dok su gosti iskoristili svih osam.

Crna Gora je odmah na početku drugog poluvremena pokazala da je došla u Beograd po pobedu. Dubljević je doneo vođstvo gostima, a onda je Suad Šehović postigao trojku za tri poena prednosti 37:40.

Crna Gora je održavala prednost, a Srbija uglavnom "jurila" rezultat sve do pred kraj treće deonice, kada je Rašić trojkom povratio prednost Srbije, 51:48. Vladimir Štimac i Milenko Tepić su povećali tu prednost, ali je Vladimir Dragićević uspeo da održi "sokolove" u rezultatskoj blizini.

U prvih pet minuta poslednje četvrtine delovalo je kao da će Srbija mirno privesti utakmicu kraju. Teodosić je poveo seriju Srbije od 12:0, tako da je domaći tim stekao najveću prednost na meču 67:54 pet minuta pre kraja.

Delovalo je tada da je meč prelomljen, ali borbeni Crnogorci nisu tako mislili, nego su odgovorili svojom serijom od 12:2 i došli na 69:66. Tu se istakao Ivanović, koji je postigao sedam poena. U tim trenucima se potpuno utišalo svih 18.150 ljudi u Areni.

Srbija je u poslednjem minutu napravila mnogo grešaka pod košem, kada je dozvolila centrima Crne Gore da izbore još jedan napad posle promašena oba penala Ivanovića, a pre toga je promašila mnogo šuteva za tri poena.

Srbija je tri sekunde pre kraja imala slobodna bacanja, ali je Teodosić pogodio samo drugo, za poen prednosti, 71:70.

Domaća ekipa se postavila da brani napad na pola terena, ali to nije sprečilo 18-godišnjeg Ivanovića da šutne i uz zvuk sirene pogodi sa pola terena za pobedu.

Beta

Pogledajte još