Piće na dan - seks kao san!

NEDLAND - Možda bi muškarci trebalo da zapamte novi slogan: piće na dan, seks kao san. Uprkos uvreženom mišljenju da svakodnevno "gledanje u dance" čašice štetno utiče na sposobnost muškarca da bude "Herkul u krevetu", najnovija istraživanja o povezanosti alkohola i seksa pokazuju da umereno konzumiranje alkohola, zapravo, štiti muškarca od impotencije "na duže staze".

Iz istog razloga, najverovatnije, i čaša ili dve crnog vina dnevno, kako se pokazuje, smanjuje rizik od srčanih obolenja, posebno od srčanog udara. Međutim, postoje i dokazi da neumereno uživanje u alkoholu može sprečiti uspešan seks posle noćne terevenke, a taj fenomen lekari zovu "suvišna kap barmena".

Efekat je poznat već dugo godina: "Piće povećava strast i želju za seksom, ali sprečava uspeh", podseća nas Šekspir u "Magbetu".

- Međutim, čini se da umereno konzumiranje alkoholnih pića u dužem vremenskom periodu nije direktno povezano sa erektilnom disfunkcijom (ED) - tvrdi epidemiolog Kju-Kim Ču sa Univerziteta Zapadne Australije u Nedlandu koji je s grupom saradnika obavio, putem pošte, anketiranje 1770 muškaraca u Zapadnoj Australiji.

Nakon što su proučili i registrovali razlike u godinama starosti, pušenju i srčanim oboljenjima, dakle sve faktore koji bi mogli izazvati ED, profesor Ču i njegove kolege konstatovali su da je kod muškaraca koji umereno piju između 25 i 30 odsto ređa impotencija nego kod zakletih "čajopija".

Istraživanje se, međutim, nije bavilo fenomenom kako, navodno, alkohol štiti organizam od ED ali naučnici pretpostavljaju da, najverovatnije, u nekim pićima postoje antioksidanti koji imaju ulogu "zaštitnika".

Neka istraživanja pokazuju da bela i, posebno, crna vina štite srce od oboljevanja preko istovetnog mehanizma. Jedna od teorija pretpostavlja da su erektilna disfunkcija i srčano oboljenje manifestacija iste bolesti.

I zaista, Ču je otkrio da će se kod muškaraca koji pate od ED gotovo sigurno razviti neko srčano obolenje. On se založio za dalja istraživanja veze između alkohola, impotencije i srčanih oboljenja. Najavio je, takođe, da istraživanja njegovog naučnog tima ne treba muškarcima da daju novi razlog da se dohvate boce.

- Bilo bi zdravstveno i društveno neodgovorno tvrditi da će čak i najumereniji ljubitelj čašice imati neke velike koristi od konzumiranja alkohola - zaključio je profesor Ču, a prenosi časopis Nju sajentist.

(FoNet)
18. februar 2009.

Pogledajte još