Intervencije umetnošću

Povratak gastarbajtera i Seks u tranziciji, ili...  Povratak tranziciji i Seks gastarbajtera, ili... Gastarbajteri u tranziciji i Povratak seksu, ili...

U Galeriji Doma omladine a kao završu izložbu projekta „Intervencije umetnošću, Sa periferije"- autora Noe Treister mogli smo videti radove nastale u dve likovne (u najširem značenju te reči) radionice „Povratak gastarbajtera“ u Požarevcu i „Sex u tranziciji“ u Kučevu.

Izložba ju uz prigodan koktel i priličnu gužvu umetnika, kritičara, estetičara, po kojeg gastarbajtera... pa sve do verne publike ovoj galeriji i prijatelja umetnika otvorena u utorak, 24. februara (to je onaj mesec kada se mačke seksaju) i trajaće do 8. marta (to je dan žena).

Na ovim radionicama čiji je cilj bio da u „malim zajednicama“ povežu lokalne i internacionalne umetnike baveći se tabu temama na nekim novim nivoima pokrećući kao teme za diskusiju socio-ekonomsko-političke odnose direktnim radom i izlaganjem na javnim mestima. U projektu je učestvovalo oko 20 umetnika iz više zemalja Srbije, Nemačke, SAD, Italije, Sudana, Austrije...

Povratak gastarbajtera u sredinu iz koje su otišli, ali je nikada i niako nisu napustiti, dešava se po pravilu kao proces nastao iz puke potrebe za preživljavanjem, a pretvara se u dokazivanje i pokazivanje komšiluku nekog sada drugog-istog bogatijeg novog "vidi šta ja imam čoveka", koji osim potrebe, sada ima i „načina“ da se prikaže u novom svetlu. Needukovan, a van dometa organizovane i osmišljene države on pušta sebi na volju da radi šta hoće, ali pušta i umetnike da kažu i zabeleže ovo stanje svesti (besvesti, gotovo nesvesti).

Sex u tranziciji, ili ti cekc in transition, ili ti nema tu ni seksa ni tranzicije, i upravo to su čini mi se ovi mladi umetnici akcentovali kao problem. Kada se generacijama krećemo između konzervativnog tradicionalizma i „oslobađanja kroz moderno, aktuelno, savremeno...“ dolazimo u situaciju da vremenom postajemo svesni da sve više tema postaju „zabranjene“ i generacijski, i sociološki, i kulturološko-naučno-umetnički, politički,...

Sex je nekako po prirodi stvari jedna od najvažnijih i najzanimljivijih tema, ali isto toliko i pogrešno tretirana, često više kroz humor ili vulgarnost, nego kroz ozbiljna promišljanja. Umetnici su upravo ti koji imaju slobodu, ali i sredstava da iskažu svoje stavove čija širina novoidejnosti otvara mnoge nove mogućnosti, a to je verovatno i suština.

Što bi rekli, stavi pravu stvar na pravo mesto, i učini to često, ma koliko da si „Gastarbajter u tranziciji“ kad-tad moraćeš napraviti taj korak koji se zove „Povratak seksu“. A umetnici... umetnici su tu da kažu, ukažu, predstave, ali i podstaknu na razmišljanje... Pa. Hvala im, dali su nam zanimljive predloške na kojima sada možemo graditi svoje priče.

Teme su više nego zanimljive, a radovi ovih mladih, ali već poznatih i referentnih umetnika, inspirišu nas da o ovim tabu temama (a u malim sredinama to je još izraženije) češće razmišljamo i više pričamo.

I nekako mislim da ovde nije kraj priče, jer osećam da projekat ima perspektivu u smislu i drugih neistraženih-tabu tema... 

I onda se vidimo, pa ako preživimo tranziciju, gastarbajtere i seks pričaćemo???

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još