Sportski funkcioneri zabrinuti zbog privatizacije

BEOGRAD, 25. februara 2009. (Beta) - Ministarstvo omladine i sporta Srbije predložilo je sistem privatizacije klubova, ali su pojedini fudbalski i košarkaški radnici izrazili bojazan od mogućih posledica procesa transformacije vlasništva u sportskim kolektivima.

"Niko ne želi da sport doživi sudbinu privrednih subjekata Srbije u tranziciji. To je učinjeno skandalozno. Kupac dođe, plati prvu ratu iz ugovora, uzme dušu firmi, na njeno ime i kredit, a radnici završe pred kapijom", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Predsednik FSS je, ipak, kao i svi drugi učesnici okruglog stola u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, pohvalio to što se prvi put javno razgovaralo o privatizaciji u sportu, koju predviđa danas predstavljeni predlog nacrta zakona o sportu.

Karadžić je, takođe, predložio da se u Srbiji razmisli i o "mađarskom modelu" kojim je omogućeno da vlasništvo nad delom klupskih akcija automatski stiču investitori koji su 15 ili više godina ulagali u taj kolektiv.

Generalni sekretar Partizana Darko Grubor naveo je da je transformacija vlasništva jedini mogući izvor svežeg kapitala za srpski fudbal.

"Vrhunski fudbal u Srbiji se sada može opisati kao prosta reprodukcija. Prihodi, koje sa najmanje 80 odsto čini prodaja igrača, što je potpuno neprirodno u Evropi, pokrivaju tek skromne budžete", istakao je Grubor.

"Perspektive nema, posledica je stalan pad kvaliteta, a samim tim i povećanje opšteg siromaštva", kazao je Grubor i dodao da će problem prilikom privatizacije predstavljati činjenica daje država vlasnik većine sportskih objekata u Srbiji, iako ne ulaže u njih.

Grubor je ocenio da bi rešenje moglo da bude da se budućim vlasnicima klupskih akcija omogući da posle privatizacije po tržišnim uslovima kupe i stadion. On je, ipak, upozorio i na moguće probleme sa kupcima.

"Profil budućeg akcionara mora da se razlikuje od profila prosečnog srpskog biznismena nastalog tokom tranzicije, posebno jer zarade u fudbalu nema ili dolazi tek posle dužeg perioda. Pitanje je, ipak, koliko je ljudi u Srbiji koji odgovoraju takvom opisu, a pri tom imaju novca. Zato će ova privatizacija dugo trajati", ocenio je.

Grubor je ponovio raniji stav čelnika "crno-belih" da bi Partizan, kao i Crvena zvezda, trebalo da tokom privatizacije dobiju specijalan status kako se ne bi desilo da jedan čovek postane vlasnik jednog od dva najveća srpska kluba.

Partizan i Zvezda su i stopirali prethodni pokušaj da se donese Zakon o privatizaciji u sportu. Oni su tražili da budu organizovani kao slavni španski klubovi Real i Barselona, koji su izuzeti od privatizacije, pa su i dalje udruženje građana sa odgovorsnošću.

Predstavnica Visokog saveta za sport Španije Ana Karido pojasnila je da je tamo privatizacija klubova izvršena 1990. godine. Izuzeti su madridski Real, Barselona, Atletik Bilbao i Osasuna i to zato što su pet godina pre privatizacije poslovali izuzetno pozitivno.

Karidova je, međutim, po završetku rasprave agenciji Beta rekla da se i u Španiji razmišlja o mogućnosti da se svi klubovi izjednače po vlasničkoj strukturi, ali da se još ne zna ni da li će se povećati ili smanjiti uticaj privatnika.

Predsednik košarkaškog kluba Partizan Predrag Danilović kazao je da taj sport treba razlikovati od fudbala, pošto je mnogo manje isplativ.

"Ni Zvezda ni Partizan nemaju nepokretnu imovinu. Imamo dresove, majice, kape, nekoliko kompjutera", kazao je Danilović i pozvao državu da, dok ne dođe do privatizacije, ozbiljnije novčano pomogne klubove kako bi ulila sigurnost i privatnim investitorima.

Generalni menadžer Crvene zvezde Milan Opačić složio se sa kolegom iz tabora "večitog rivala" u oceni da je finansiranje sporta u Srbiji nedovoljno i pogrešno.

"Imamo brend i tradiciju... Kancelarije smo dobili od grada, a dvoranu plaćamo", rekao je Opačić i kazao da srpska košarka ne može da čeka donošenje zakona o sportu, već da je njeno finansiranje potrebno rešiti pod hitno, makar i nekom uredbom.

"Sadašnje stanje je neodrživo i treba nam hitno rešenje: pravedna i efikasna transformacija vlasništva i stvaranje profesionalnih klubova sa adekvatnim budžetom", kazao je Opačić.

Pogledajte još