Oko 55.000 poslodavaca nije izmirilo obaveze

Vidojević je ocenio da je reč o dobrom trendu i poboljšanju, jer je u prethodnom periodu bilo oko 60.000 poslodavaca koji nisu izmirivali ove obaveze.

Naplata doprinosa u julu je veća za tri procenta u odnosu na prethodni mesec ove godine, odnosno za sedam procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine, precizirao je Vidojević, gostujući na TV B92.

Vidojević je naveo da je utvrđeno i da je 75.000 poslodavaca u Srbiji izmirilo obaveze koje se odnose na doprinose obaveznog socijalnog osiguranja, ali da oni nisu isplatili zarade, što opet ne znači da nisu na neki drugi način isplatili zarade svojim zaposlenima.

Vidojević je objasnio da je reč o podacima koji su utvrđeni nakon prvog meseca primene novog sistema kontrole doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja.

Poreska uprava je u julu započela novi način kontrole doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja i svakodnevno dobija podatke iz svih poslovnih banaka u Srbiji, dodao je Vidojević.

Vidojević je najavio da će do kraja ove nedelje biti završena akcija pozivanja poslodavaca i upozoravanja da nisu izmirili obaveze.

Ukoliko poslodavci i posle tog upozorenja ne budu izmirili obaveze, Poreska uprava će spiskove tih poslodavaca uputiti u nadležne filijale, koje će takve poslodavce, odnosno poreske obveznike uvesti u postupak kancelarijske kontrole. Na osnovu tog postupka dalje će se sprovoditi naplata odgovarajućih dugovanja, najavio je Vidojević.

Vidojević je podsetio da je reč o jednoj od najvažnijih obaveza koje imaju poslodavci prema svojim zaposlenima.

Zaposleni bi na taj način imali sve prinadležnosti na osnovu obaveznog socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja i moći će po završetku radnog staža da primaju penzije, podsetio je Vidojević.

Tanjug

Pogledajte još