ZAKONOM ZABRANJENO: U Portugalu poslodavci ne smeju zaposlenima da šalju mejlove i SMS poruke van radnog vremena

Portugal je zabranio šefovima da šalju radnicima tekstualne poruke i mejlove van radnog vremena, kao deo novog zakonskog paketa koji se popularno naziva "pravo na odmor".

Kako prenosi BBC, ta odluka je deo zakonskih izmena donetih kako bi se uravnotežio privatni i profesionalni život, naročito u situaciji kada mnogi rade od kuće.

Kompanije sa više od 10 zaposlenih mogle bi da se suoče sa kaznom ako kontaktiraju zaposlene van vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.

Doneta su i nova pravila o radu na daljinu za radnike sa decom. Roditelji mogu bez vremenskog ograničenja raditi od kuće, a da za to ne zatraže dopuštenje poslodavaca, sve dok im deca ne napune osam godina.

Kompanije bi mogle uz to biti primorane da plaćaju i deo troškova rada od kuće, poput struje ili interneta.

S obzirom na to da se kod radnika može javiti osećaj izolovanosti, od kompanije se očekuje da redovno organizuju fizičke sastanke.

Ipak, neki elementi zakonskog paketa nisu prihvaćeni u portugalskom parlamentu, uključujući i "pravo na isključivanje" koje bi omogućilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena.

Portugalska ministarka rada i socijalne zaštite Ana Mendes Godinjo rekla je da rad od kuće menja mnoge stvari, a da njegov rast mora biti regulisan.

Ona se nada da će bolja zaštita radnika privući i mnoge strance da dođu da rade u Portugalu, rekavši da smatra svoju zemlju "jednom od najboljih mjesta na svetu za digitalne nomade i radnike na daljinu.

- Želimo ih privući u Portugal - rekla je Godinjo.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još