Otvorene paraolimpijske igre u Londonu

Olimpijski plamen na stadionu upalila je 84-godišnja Margaret Mon, prva osvajačica medalje za Britaniju na Paraolimpijskim igrama.

"Spremite da se da budete inspirisani, da budete opčinjeni, spremite se da bude dirnuti...Ove Igre će biti posećene kao nijedne ranije. Ove Igre će se pamtiti", rekao je predsednik organizacionog odbora Sebastijan Kou.

Zastavu Paraolimpijskih igara nosilo je osmoro predstavnika košarkaškog tima, a na jarbol su je podigli vojnici. Potom je kraljica proglasila Igre otvorenim.

Na samom kraju, marinac Džo Taunsend, paraolimpijski triatlonac koji je izgubio obe noge na misiji u Avganistanu, spustio se žicom do stadiona sa obližnje kule Orbit, a onda je predao baklju Monovoj, koja je osvojila zlatnu medalju u streličarstvu 1960. godine.

Pre toga je održana parada svih zemalja učesnica.

Ceremoniju je otvorio čuveni fizičar Stiven Hoking. Tema svečanosti bila je "prosvetljenje". Radnja je opisana kao putovanje kroz "more ideja", uključujući i Njutnovo otkriće gravitacije, stvari protiv koje se bore svi sportsti. U šou je bilo uključeno 73 gluvih I izvođača sa invaliditetom, kao i 68 ljudi sa smanjenom sposobnošću od 3.250 volontera.

Ceremonija je otvorena predstavljanjem "velikog praska", pošto je svetleća kula pretvorila Olimpijski stadion u gigantsku nebulu. Tada je glumac Ijan Mekelen pročitao deo iz "Oluje" Vilijama šekspira: "Najveća avantura je ono što nas čeka".

To uključuje borbu 4.200 sportista iz 165 država sveta tokom 11 dana Paraolimpijskih igara u Londonu.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.