Žestok odgovor ako Sirija upotrebi hemijsko oružje

"Sigurno je da ćemo Bašara el-Asada smatrati odgovornim za upotrenu tog oružja i, ako bude i najmanjeg pokušaja njegove direktne ili indirektne upotrebe, odgovor će biti momentalan i žestok", kazao je Fabijus radiju Evropa 1.

Vašington i Pariz ranije su upozorili da bi pribegavanje Damaska hemijskom oružju predstavljalo crvenu liniju i da bi dovelo do reakcije medjunarodne zajednice.

"Potpuno smo nepopustljivi kada je o tome reč. Bakteriološko i hemijsko oružje predstavljaju ekstremnu opasnost", kazao je francuski ministar.

Upitan o neophodnosti donošenja rezolucije Saveta bezbednosti UN kao uslova za intervenciju, Fabijus je istakao da su "bakteriološko i hemijsko oružje drugačije prirode od običnog oružja".

"Propisi su drugačiji, tu je izvesno da, imajući u vidu posledice, ni na trenutak se ne može podržati upotreba takvog oruža", naveo je Fabijus, ne precizirajući kakva bi bila procedura za eventualnu medjunarodnu intervenciju.

Francuska je u četvrtak organizovala zasedanje Saveta bezbednosti UN, posvećeno humanitarnoj situaciji u Siriji i susednim zemljama.

Pogledajte još