Oživljavanje spomenika kulture

NOVI SAD, 1. septembra 2012. (Beta) - Umetnička asocijacija "Kulturanova" iz Novog Sada organizovaće u nedelju u napuštenom dvorcu "Špicerovih" u Beočinu performans "Oživimo dvorac" sa ciljem da napušteni spomenici kulture ponovo postanu predmet interesovanja publike.

"Umetnici će uz pomoć plesnih tačaka, muzike, svetlosnih efekata, video i audio projekcija, autentičnih fotografija i drugih umetničkih instalacija potpuno izmeniti oronulu unutrašnjost nekadasnjeg bisera madjarske secesije", navodi se u saopštenju.

Posetioci će moći da istražuju unutrašnjost dvorca i otkrivaju tajne jedne po jedne prostorije postajući i gledaoci i učesnici predstave.

"U performansu će legenda o mračnom vajaru sa sedam prstiju ponovo postati stvarnost, ponovo će tu biti porodice Orenštajn i Špicer koje su prve u njemu boravile, balovi na kojima se u njihovo vreme plesalo i igranke na kojima se kasnije zabavljalo ali i nešto novo i još neispričano", piše u saopštenju.

Ulaz na ovaj umetnički dogadjaj koji počinje u 19 sati je besplatan.

Performans "Oživimo dvorac!" deo je projekta "Svet zaboravljenih kaštela" Asocijacije "Kulturanova", koji je podržalo Ministarstvo kulture Srbije, s ciljem da animira javnost i lokalnu zajednicu da koriste svoje spomenike kulture.

Pogledajte još