Usrećite sebe u samo par minuta!

Počnite od malih stvari i izbegnite sva loša osećanja koje donosi svakodnevica i uz deset predloga sajta "She.hr" dovedite sebe u stanje sreće u samo nekoliko minuta.

1. Prošetajte na svežem vazduhu

Svetlo stimuliše hemikalije u mozgu koje podstiču dobro raspoloženje. Ujutru prošetajte na jutarnjem svetlu, tokom dana ustanite i hodajte desetak minuta, a umesto lifta koristite stepenice.

2. Unesite cveće u dom

Istraživanja pokazuju da miris cveća, a posebno žutog kao što su narcisi, poboljšava raspoloženje. Donesite buket cveća u stan ili se bavite baštovanstvom. Svež vazduh i telesna aktivnost u bašti smanjuju stres.

3. Slušajte muziku

Slušanje muzike, bez obzira koje vrste, poboljšava raspoloženje i podstiče optimizam. Muzika, baš kao i seks i fina hrana, smiruje i aktivira delove mozga koji su zaslužni za dobro raspoloženje.

4. Prošetajte psa

Mnoga istraživanja potvrdila su blagotvoran uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje. Šetanje psa smanjuje stres i idealna je prilika za telesnu aktivnost.

5. Posetite mirno mesto

Muzej, biblioteka, crkva, botanički vrt, mesta su koja pružaju mir u ubrzanoj i stresnoj svakodnevici modernog života. Potražite neko mirno mesto koje ćete moći da posetite svaki put kada želite da se opustite i nahranite dušu.

6. Kratko odspavajte

Rani odlazak na spavanje i kratko spavanje tokom popodneva (barem 20 do 30 minuta), čini više za dobro raspoloženje nego sve penušave kupke i masaže.

7. Volontirajte

Pomaganje onima kojima je to najpotrebnije omogućuje nam da svoje probleme gledamo iz druge perspektive. Volontiranje stvara veze među ljudima, a davanje je zdravo jer osećaj da nekome pomažete usrećuje i vas.

8. Rešite se nereda

Nemoguće je opustiti se kada su radno mjesto ili dom natrpani nepotrebnim stvarima i smećem. Organizujte stavari u kancelariji, pospremite stan i bacite stare časopise, novine, sve sitnice koje ne koristite, odeću koju ne nosite. Osećaj da ste se rešili nereda smiriće vas i opustiti.

9. Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama

Umesto da preterujete u čokoladi koja je poznata kao hrana za bolje raspoloženje, jedite orašaste plodove ili svežu ribu. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama prirodan su lek za smanjenje depresije.

10. Smejte se!

Smejte se što je više moguće jer čak i veštački smešak poboljšava raspoloženje. Smeh je zarazan, zato gledajte humorističke serije, crtane filmove i zabavne video klipove na Internetu.

priredila:

Pogledajte još