Zatvorski restoran otvoren za javnost – kuvari su zatvorenici!

Dosta dugo je zatvorska hrana značila hladna kaša. Međutim, sve se promenilo od kako je najavljeno otvaranje novog restorana – unutar zatvora u Velsu.

Restoran “Klink Simru” je zamisao nagrađivanog kuvara Alberta Kriskija, koji je radio u jednom poznatom londonskom restoranu.

Sva jela će kuvati i služiti kriminalci iz ovog zatvora. Kriski tvrdi da je sve u kvalitetu hrane i njenom posluživanju, i da nije nikakva šala u pitanju.

- Želimo da pokušamo i uspemo u ovome, a da nas drugi restorani ne vide kao konkurente, već kao agenciju gde zatvorenici mogu pronaći posao u kvalitetnoj ustanovi, izgraditi svoj ponos i motivaciju i izdržavati svoje porodice – kaže on.

Restoran se otvara 19. septembra i zaposliće 30 zatvorenika koji će biti plaćeni 14 dolara nedeljno za 40-časovni rad. Ideja je da ih osposobe za rad u bilo kom restoranu.

Da bi bili kvalifikovani za rad u ovom restoranu, zatvorenici treba da imaju još šest do 18 meseci služenja kazne. Takođe moraju imati rešene sve probleme, kao što su zavisnost od alkohola ili droge.

Seksualnim prestupnicima je zabranjen rad u restoranu Klink Simru.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još