Najavljene mere - kozmetičko-estradne

BEOGRAD, 5. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević pohvalio je u sredu nameru vlade da ukine 104 od 370 parafiskalnih nameta privredi, ali je zamerio što još niko nije upoznat o kojim taksama i nametima se radi i koliku će uštedu njihovo ukidanje doneti.

"Ne znamo koji su parafiskalni nameti u pitanju, ne znamo kolika će ušteda biti, pa je za nas nerazumljivo da smo ušli u ekonomiju metafizike kojim se ne iznosi nijedan broj", rekao je on na konferenciji o reformi poreskog sistema i parafiskalnim nametima u Srbiji, koju je organizovao Danas konferens centar.

Knežević je ocenio da će proceduru usporiti to što je za ukidanje prvog seta parafiskanih nameta potrebno promeniti 30 zakona.

Prema njegovim rečima, biće potrebno od šest meseci do godinu dana da bi se videli efekti najavljene mere, čak i ako se, kako je najavljeno, donese krovni zakon koji će izmeniti sporne članove u tih 30 zakona, dodavši da "privreda koja je u agoniji nema više nijedan dan".

"Pozdravljam mere, ali su kozmetičko-estradne, jer su uštede za privrede jako male u odnosu na teškoće u kojima se nalazi", kazao je Knežević.

On je istakao da su privrednici pre svega tražili "poresku reformu, rasterećenje privrede, zakon o razduživanju države, zakon o javnim nabavkama, borbu protiv sivog tržišta, a dobili su sve što nisu tražili".

Pogledajte još