U Srbiji više od milion komada legalnog oružja

BEOGRAD, 6. septembra 2012. (Beta) - U Srbiji se u legalnom posedu kod gradjana nalazi više od milion komada naoružanja dok broj nelegalnog oružja nije moguće utvrditi ni približno, rečeno je u četvrtak na predstavljanju projekta "Oružje na meti", koji sprovodi UNDP Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

Predstavnik MUP-a Srbije Dejan Raketić rekao je da procene o tome koliko u Srbiji ima nelegalnog naoružanja nije moguće dati precizno jer ukoliko bi policija znala gde se ono nalazi i koliko ga ima to oružje "ne bi bilo nelegalno nego oduzeto".

Raketić je podsetio da je MUP Srbije u proteklih deset godina imao više akcija prikupljanja nelegalnog naoružanja i legalizacije postojećeg kod gradjana i dodao da je u tom periodu uništeno oko 90.000 komada oružja prikupljenog po raznim osnovama.

On je rekao da iskustvo govori da se apsolutna većina krivičnih dela obavlja nelegalnim oružjem, dok se najveći broj prekršaja, koji se odnose na korišćenje oružja na svadbama i prilikom rodjenja deteta ili slavlja zbog sportskih pobeda, učini oružjem koje gradjani legalno poseduju.

Pogledajte još