Izdavaštvo nemoguće bez pomoći države

NOVI SAD, 6. septembra 2012. (Beta) - Predstavnici nekoliko izdavačkih kuća iz Vojvodine, članova Udruženja izdavača Vojvodine, ocenili su u četvrtak da u Srbiji izdavanje knjiga praktično nije moguće bez pomoći države.

"Knjiga danas opstaje i izdaje se na dva načina. Jedan je o trošku izdavača, koji procenjuje njenu vrednost na tržištu, a drugi je izdavanje o trošku autora. Obe varijante su skoro neodržive, zato je pomoć države i pokrajine neophodna", poručili su oni u razgovoru sa pokrajinskim sekretarom za kulturu Slavišom Grujićem.

Dodali su da dodatni problem predstavlajju veliki trosksovi za promociju knjiga, kao i predstavljanje na Sajmu knjiga u Beogradu, kao najvećoj manifestaciji te vrste u Srbiji, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Izdavači su kao problem naveli i prodaju izdanja nekoj od postojećih 54 biblioteka, koliko ih trenutno ima u Vojvodini.

Slaviša Grujić je rekao da će se navedeni problemi postepeno rešavati, odnosno u skladu sa donošenjem pokrajinskog budžeta takve će biti i mogućnosti za subvencionisanje izdavaštva od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

"Podrška knjizi i negovanje kulture čitanja veoma je važno i zato ćemo pokušati da na predstojećem Sajmu knjiga za vaše najvažnije naslove obezbedimo prostor od bar 20 metara kvadratnih, gde biste mogli da se predstavite", obećao je Grujić.

On je dodao da će pokrajinske vlasti pokušati da reše i problem sa poštanskim taksama, koje su visoke, kako bi se olakšao prolaz na strana tržišta.

Izdavače su predstavljali Zoran Stojanović iz istoimene Izdavačke knjižarnice, Nenad Šaponja iz Agore, Selimir Radulović iz Orfeusa, Zoran Kolundžija iz Prometeja i Sima Matić iz Tiskog cveta.

Pogledajte još