Novi aranžman tek 2013. godine

BEOGRAD, 10. septembra 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša DJogović ocenio je u ponedeljak da bi Srbija početkom naredne godine mogla da sklopi novi stend baj aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je na konferenciji za novinare kazao da Vlada Srbije prvo mora da pokaže svoju ozbiljnost u sredjivanju javnih finansija, što će se najbolje videti kroz budžet za 2013. godinu koji će biti "kontrolni ispit".

Prema rečima Djogovića, neophodno je i da Vlada Srbije stvori program za restrukturiranje celokupnog javnog sektora, a to podrazumeva i program za otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi.

"Ovaj rebalans budžeta je iznudjen i za kratko vreme ne može se puno šta uraditi. Eventualno je moguće ukinuti neke agencije, smanjiti parafiskalne namete ili povećati PDV. Mora da postoje neki koraci koji će na srednje i duže staze da dovedu do rezultata", kazao je Djogović.

On je dodao i da je to što se radi rebalansom budžeta "andol efekat, odnosno spuštanje temperaturne groznice, ali se ne leči bolest, koja je u Srbiji metastaziranje celokupnog javnog sektora u svim oblastima i na svim nivoima".

Pogledajte još