Izložba o južnoafričkoj umetnosti u Ruskom domu

BEOGRAD, 12. septembra 2012. (Beta) - Izložba radova savremenih južnoafričkih umetnika "Saut Afrika Miting point" (South Africa Meeting point) na kojoj su predstavljene fotografije i dela posvećena afričkoj kulturi, otvorena je u sredu uveče u Ruskom domu u Beogradu.

Na izložbi su prikazani predmeti visoko cenjene Nala keramike i unikatna dela nagradjivanih južnoafričkih umetnika, moderan dizajn, nameštaj i dekoracija iz kolekcije "Moya Afica".

Izložene su i fotografije povodom 100. godišnjice osnivanja Afričkog nacionalnog kongresa, organizacije koja je u vreme osnivanja predstavljala direktan odgovor na nepravdu prema većinskoj populaciji Južne Afrike, a danas vladajuće stranke u toj zemlji

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin rekao je na otvaranju izložbe da da je afrička umetnost imala ogroman uticaj na svetsku kulturu i izrazio zadovoljstvo što je izložba otvorena u Ruskom domu.

Predsednik južnoafričke nevladine organizacije za kulturni razvoj Afrike Žarko Tarić kazao je da je izložbu svakako obeležio period borbe protiv aparthejda - društvenog sistema u kome je crnačka većina bila odvojena od belaca i kojoj je bila uskraćena politička i ekonomska jednakost.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je da Srbija podržava Južnu Afriku i dodao da aparthejd nije bio samo izražen medju ljudima, već i u kulturi.

Izložba je deo velikog medjunarodnog projekta povezivanja Južne Afrike i Evrope i svedoči o borbi južnoafričkog naroda protiv podela stanovništva i rasnih zakona.

Izložba je do sada bila organizovana u gradovima zapadne Evrope, a posle Beograda biće prikazana u Moskvi, gde će sledeće godine biti održan veliki festival u znak zahvalnosti Južne Afike ruskom narodu u borbi protiv aparthejda.

Pogledajte još