Rebalans budžeta nije odgovarajući

BEOGRAD, 13. septembra 2012. (Beta) - Fiskalni savet Srbije ocenio je u četvrtak da je prvi korak fiskalne konsolidacije napravljen u pogrešnom smeru i da rebalans budžeta za 2012. uvećava deficit, umesto da ga smanjuje.

"Prvi odgovor Vlade na alarmantno stanje u javnim finansijama, odnosno rebalans budžeta je neodgovarajući, mada su strukturne mere koje se odnose na poresku politiku i umanjenje rasta penzija i zarada u osnovi dobre", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je kazao da predvidjeni rebalans bužeta za 2012. nije adekvatan odgovor na izazov u javnim finansijama zato što donosi dodatno povećanje deficita, umesto njegovog smanjenja.

To je posledica velikog povećanja rashoda kao što su 13. penzija, subvencije i drugo, koji prevazilaze uštede koje će se ostvariti smanjenjem penzija i zarada i povećanjem poreza.

"Stanje u javnim finansijama je alarmantno i zahteva odlučne mere fiskalne politike, i prve mesece 2012. godine obeležili su gotovo nekontrolisan rast fiskalnog deficita javnog duga pa je mogućenost izbijanja dužničke krize postala vrlo verovatna", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, rebalansom je predvidjeno povećanje prihoda od preko 20 milijardi dinara, ali istovremeno predvidjeno je dodatno povećanje rashoda za više od 25 milijardi dinara. Fiskalni savet procenjuje da bi konsolidovani deficit države bez novih mera vlade do kraja godine mogao da iznosi oko 216 milijardi dinara ili 6,5 odsto BDP.

Pogledajte još