Konzervacija Gračaničke povelje i živopisa u manastiru

GRAČANICA, 17. septembra 2012. (Beta) - Slikar-konzervator Miroslav Stanojlović rekao je u ponedeljak u Gračanici da tim stručnjaka završava četrdesetodnevni rad na konzervaciji 80 kvadratnih metara živopisa u istoimenom manastiru, medju kojima je i "Gračanička povelja".

"Gračanička povelja" je u paraklisu (kapeli) Presvete Bogorodice u crkvi Gračanice srpskog manastira iz 14. veka na Kosovu koji je na listi svetske baštine UNESKO-a.

"U manastirskoj crkvi koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice postoje dve kapelice, Sveti Nikola i Presveta Bogorodica, i one su posle oltarskog dela najznačajniji deo hrama. Petočlani tim konzervatora oko 40 dana radi slikarsko-konzervatorske radove na raznim oštećenjima na freskopisu u kapeli Presveta Bogorodica", rekao je Stanojlović agenciji Beta.

Stanojlović, koji je profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, rekao je da su slikari-konzervatori angažovani na zaštiti živopisa ispod kupolnog dela kapele, dok pod samom kupolom ne rade.

"Od ukupno 110 kvadrata freskopisa, koliko ima u kapeli, mi radimo na 80 kvadrata. Izvodimo, dakle, sve konzervatorske zahvate koji su neophodni na zaštiti tog živopisa, a odnose se na neprikladna vizuelna i svaka strukturna oštećenja bilo da se radi o slikanoj supstanci, oslabljenom ili odvojenom malteru od zida, kao i na čišćenje raznih naslaga", rekao je Stanojlović.

Na pitanje koje freske po značaju imaju prioritet u zaštiti, on je kazao da se po stepenu ugroženosti pre svega radi na konzervaciji "Gračaničke povelje", jednom od najvećih spomenika kulture slovenskog pisma, jezika i prava i nalazi se iznad ulaza na zapadnom zidu kapele.

Istakao je da je 2011. godine posle ispitivačkih radova utvrdio da donja trećina povelje "lebdi", da je zapravo odvojena od zida tako da i kod manjih vibracija dolazi do obrušavanja i da je to bio glavni povod za veoma preciznu i složenu konzervaciju i učvršćivanje Povelje na zid.

Pogledajte još